Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ unique:
↑↑ polerok:
Hlavně nezapomeň, že je to rovnice a ta je celá položená nule. V tom tvaru jak jsi to napsal je to kubická rovnice a ta se sama o sobě počítá poměrně komplikovaně.
Proto při převodech dbej spíše na to, aby ses dopracoval buď k lineární rovnici a nebo kombinaci lineární a kvadratické rovnice, ze které budou hned patrné kořeny této rovnice a v tomto případě tudíž všechna vlastní čísla.
Podívej se třeba na tento příklad:
tohle je kubická rovnice:
tohle kombinace kvadratické a lineární rovnice:
a tohle pouze lineární rovnice:
Všechny tyto rovnice jsou ekvivalentní, rozdíl je jen ve složitosti zjištění kořenů.
Zatímco k tomu, abys zjistil, že kořeny jsou 3,-3,3 ti u lineární rovnice stačí pouhý pohled, ke stejnému zjištění dvou posledních kořenů z kvadratické rovnice potřebuješ znát vzorec a umět vypočítat diskriminant (některým taky stačí jen pohled). Spočítat to samé z kubické rovnice užitím třeba Cardanova vzorce už vydá mnohem větší práci ....
Takže proč si komplikovat život ....
↑ polerok:
Dobře, pokud jsi počítal pomocí Sarussova pravidla, dostal ses k něčemu takovému:
A potom k tomuto:
Což je náš požadovaný stav.
Takže jsme se šikovně vyhnuli kubické rovnici a navíc pouhým pozorováním vidíme, že první kořen musí být nutně 5. Zbývá nám už pouze výpočtem kvadratické rovnice zjistit zbývající 2 kořeny.
Kořeny rovnice a v tomto případě všechna vlastní čísla této matice jsou:
Potřeboval bych poradit, kde dělám chybu při zjišťování vlastních čísel a vektorů, potřebuju udělat spektrální rozklad, tak to dávám tady.
vychází mi
potom ale dělá problém nalézt vlastní čísla, jelikož mi to vychází špatně. správná vlastní čísla jsou 13, -1 a 3 plus vlastní vektory |0,1,0|, |1,0,1|, |1,0,-1|
kde mám prosím chybu?
↑ peena:
Díky.
Neporadil by mi prosím ještě někdo, jak z toho nějak normálně vytřískat ty vlastní čísla? vychází mi totiž odmocnina pod odmocninou a pak se s tím nedá moc dobře pracovat, přitom by to mělo vycházet "hezky"
Moc díky.
↑ finch.cz:
Já to počítal a vyšlo mi:
A z toho krásně vychází 13,-1,-3
Takže chybně sestavená charakteristická rovnice.
↑ polerok:
Trošku nechápu, skoro kompletní výpočet vlastních čísel jsem ti napsal, ale pokud jsi měl na mysli vlastní vektory, tak máš pravdu, že u jedné složky ze tří vlastních vektorů vychází
což ale není zase takový problém ...
↑ unique:
Zdravím :-)
jeden kořen zjistiš "odhadem" - zkus za L dosazovat něco jednoduchého (1, -1, 0, 2 -2....) - zde se hodí 1 - to je první kořen. Teď provedeš dělení mnohočlenu a rozklad kvadratického trojčlenu.
OK?
Mam zadanou tuto matici a za ukol provest spektralni rozklad.
jenze pri zjistovani vlastnich cisel my vychazi neco jineho nez sem zjistil tady Calculator for Eigenvalues and Eigenvectors
takze po odectu lambdy
jsem ziskal toto
jedno vlastni cislo je jasne -4,dalsi dve jsem se snazil spocitat z kvadraticke rovnice
no a pak vychazi koreny a
Meli by vsak vychazet vlastni cisla 0,-4 a -6.Pokud by vtom nekdo nasel chybicku a poradil,byl bych velmi vdecny.Predem dekuji.
!!Vyreseno!!
peena napsal(a):
↑ finch.cz:
Já to počítal a vyšlo mi:
A z toho krásně vychází 13,-1,-3
Takže chybně sestavená charakteristická rovnice.
mě to pořád vychází špatně. nevím jak dál
Nechápu, proč to nepočítáš rozvojem pomocí druhého řádku(sloupce) ... ty nuly kolem tě fakt neťukly do očí ?.)
Ten první kořen rovnice/vlastní číslo 13 tak bije přímo do očí :)
Fakt triviální záležitost, někteří kolegové s jiným zadáním to mají mnohem složitější ...
↑ peena:
ťuknout mě to ťuknulo, ale popravdě jsem nevěděl co s tím, protože chodím do práce a bohužel momentálně nemám moc času na studium samotné, tak se snažím učit kdy to jde. o rozvoji jsem třeba nic nevěděl, ale díky za radu, díky ní, jsem si to na internetu našel vysvětlené (matweb - matika polopatě :-) = díky) a díky tomu jsem to spočítal sttejně, jako ty. takže děkuju za radu, moc si ji vážím. teď mám ale zase problém, jak z toho výsledku spočítám vlastní čísla :-( stačí jen tu druhou část (je to přece kvadratická rovnice) vyřešit?
↑ finch.cz:
Ano, stačí spočítat zbylé 2 kořeny kvadratické rovnice. Všechny 3 kořeny jsou pak vlastní čísla matice.
Zdravím, ještě jednou bych chtěl poprosit jestli by někdo nebyl tak hodný a ochoten co by spočítal tento spektralní rozklad, bohužel si vůbec nevím rady :-( a nikdo kdo má stejný příkal..musím to odevzdat do pátku abych měl zápočet a mohl ke zkoušce... vím je zbytečné jít ke zkoušce když to neumím :-D ale právě na víkend mám domluvení doučování, ale to mi bude zbytečné bez zápočtu. Tak díky moc pokud se na to někdo mrkne.
asi jsem vážně deb!l, ale nevím, jak spočítat vlastní vektory mám například matici pro vlastní číslo -1
a teď nevím, jak mám spočítat zbytek, tzn parametr (ten bude nejspíš x_3 = 0) zbytek nevím jak spočítat :-( trápím se s tím už přes hodinu a nemůžu na to přijít, prosím poraďte
finch.cz napsal(a):
asi jsem vážně deb!l, ale nevím, jak spočítat vlastní vektory mám například matici pro vlastní číslo -1
a teď nevím, jak mám spočítat zbytek, tzn parametr (ten bude nejspíš x_3 = 0) zbytek nevím jak spočítat :-( trápím se s tím už přes hodinu a nemůžu na to přijít, prosím poraďte
nevim jestli jsi pokrocil uz nebo ne ale taky jsem z toho prikaldu naky divny
vlastni cisla mi vysli jak maji... vektory mam pro x(lambda)=13;t*(15;1;0).. pro x=-1;t*(1;0;1).. a pro x=-3;t*(-1;0;1)
nasledne mi nevyjde zkouska... nemuzete nekdo poradit kde delam chybu? :(
Edit: Omlouvam se a jdu si 100x napsat za trest jsme blb a nez budu klast hloupe dotazy tak si 20x prodju to co mam spoctene jestli nenajdu chybu. Chyba byla ve vlastnim vektoru pro x=13. misto (15;1;0) to ma byt (0;1;0). :D