Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
zítra píšeme 3. čtvrtletní práci a tak si dělám procvičování, dostal jsem se k jehlanu,kde je toto zadání: pravidelný čtyřboký jehlan má délku podstavné hrany 63mm, velikost úhlu sevřeného jeho stěnou a rovinou podstavy je 60°. Vypočítej objem jehlanu.
A objem mi vyšel 72.169cm³
↑ Mazarini:
Mi objem vyšel 72182 - ale čeho. Délka hrany podstavy je zadána v milimietrech - není to překlep? Pak by to byly mm³.
↑ Mazarini:
Tak v pořádku = zruba 72 cm³. Nebyl jsem si jistý, zda ta "tečka" značí desetinnou tečku nebo zda označuje tisíce.
Díky, a můžu se ještě zeptat na cvičení s funkcemi máme popsat jestli je to funkce : rostoucí, klesající, obecná lineární, konstantní a nebo přímá úměrnost) rostoucí a klesájící je mi jasné prostě jestli je tam - nebo +, ale zbytek už jsem zapomněl, můžu se teda zeptat jak to zjistim ?
↑ Mazarini:
Pokud se tedy nepletu:
Obecná lineární funkce má tvar y = ax + b, kde x je nezávisle proměnná, a, b jsou konstanty. Např.:
y = 2x + 6
y = -x - 12 a podobně. Grafem této funkce je přímka.
Pokud je koeficient b = 0 (např. y = 3x, y = -5x a pod.), pak se takové funkci říká přímá úměrnost. Grafem takové funkce je přímka procházející počátkem.
Pokud je naopak koeficient a = 0, pak se jedná o konstatní funkci.
Např. y = 7, z = 89 a pod.
Grafem této funkce je přímka rovnoběžná s osou x.