Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ sleepmen:
Já to počítal takto:
Máme kvadratickou rovnici:
Z kořenu
vidíme. že:
A pro diskriminant musí platit:
Máme rovnici:
↑ sleepmen:
Je potřeba si uvědomit, že má-li kv.r. (s raálnými koeficienty) jeden kořen komplexní, pak druhý musí být s ním komplexně sdružený.
Tedy jenom roznásobíš 
Mělo by ti vyjít
↑ Honzc:
Pozdravujem.
Maly doplnok.
Ked realny polynom ma jeden komplexny koren
tak aj komplexne cislo
je koren daneho polynomu.
↑ Honzc:, ↑ sleepmen:
Zdravím, kolegové.
Mám jen terminologickou poznámku :
Větu
má-li kv.r. (s raálnými koeficienty) jeden kořen komplexní, pak druhý musí být s ním komplexně sdružený.
bych opravil na
má-li kv.r. (s raálnými koeficienty) jeden kořen imaginární, pak druhý musí být s ním komplexně sdružený.
Důvod:
rovněž reálné číslo je komplexním číslem, takže také reálný kořen je komplexním kořenem, pro nějž ale první verse věty obecně neplatí
(platila by pouze v případě, že by šlo o kořen dvojnásobný).
↑ Rumburak:
Jenže zrovna kořen
není imaginární - imaginární číslo je komplexní číslo, které má reálnou složku nulovou.
Věta
" Ked realny polynom ma jeden komplexny koren
tak aj komplexne cislo
je koren daneho polynomu."
od ↑ vanok: je zcela vpořádku, protože nemluví o žádněm "druhém kořenu" - Má-li reálný polynom jeden komplexní kořen (tedy třeba i z=3), pak i
je kořenem - to je zcela vpořádku, protože
a to je rovněž kořenem (v tomto případě tímtéž). A platí to, ať je ta trojka jednoduchá, dvojnásobná, anebo třeba pětinásobná.
Dobrý den, potřebovala bych pomoci s tímto příkladem :
.Vím, že musím rozšířit zlomek -1-3i a po úpravě dostanu tvar 
Z celého příkladu mám vytvořit goniometrický tvar. Je to všechno nebo musím ještě nějak pokračovat? Děkuji
Jenže zrovna kořen
není imaginární - imaginární číslo je komplexní číslo, které má reálnou složku nulovou.
Problém bude v tom, že mně tu terminologii učili jinak, a sice takto:
Komplexní číslo
, je
- reálné, pokud
,
- imaginární, pokud
,
- ryze imaginární , pokud
.
Spaciálně tedy
by byla reálné číslo, zároveň ryze imaginární číslo, nikoli však imaginární číslo, což mně přišlo divné už tehdy
a donutilo mne to si přečíst tehdejší definice pozorněji.
Ale o problému nuancí v definicích jsme už jednou diskutovali - je potřeba si ujasnit, jak je kdo zná.
2)
K "větě" kolegy Vanka žádné připomínky ani doplňky též nemám.
↑ Rumburak:
Já tedy pojem imaginární číslo prakticky nepoužívám. Ale v Gaussově rovině se běžně používá reálná osa a imaginární osa. A dá se říct: číslo je reálné právě tehdy, když jeho obraz leží na reálné ose. Zdá se mi logické, že by totéž mělo platit i pro čísla imaginární. Ale je to opravdu záležitost definice.
↑ martisek:
Ano, souhlasím, že toto pojetí svoji logiku má.
Fyzikové pořádají kongresy, na nichž stanovují základní fyzikální veličiny a jejich jednotky, zatímco v matematice je v tomto ohledu
více svobody (alespoň se domnívám), což je většinou k jejímu prospěchu, ale má to i své nevýhody.