Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj tak jsem měla radost,že už mi příklady na pravděpodobnost vychází a ke konci jsem narazila na příklad který nevim jak se počítá.Akorát jsem přišla(nevim jestli je to dobře)na to,že je to 16 způsobů a dál nevim jak to zkombinovat
Určete pravděpodobnost na dvě platné číslice,že při náhodném pádu čtyř namazaných krajíců chleba padnou aspon tři nenamazanou stranou dolů?
↑ Iruska:
Kolik je příznivých možností? Jedna příznivá je, že padnou nenamazanou stranou dolů všechny. A další čtyři jsou ty, že padne namazanou stranou dolů právě jeden (může to totiž být první, anebo druhý, anebo třetí, anebo čtvrtý). Takže příznivých možností je celkem pět.
PS: A jen pro úplnost - úloha není úplně korektně zadaná - pravděpodobnost, že jeden krajíc padne namazanou stranou dolů, totiž není jedna polovina, ale trochu větší (tento zákon pádu namazaného chleba asi všichni známe). Je to tím, že tíha másla na namazané straně poněkud posouvá těžistě krajíce právě směrem k namazané straně :-)