Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 04. 2013 18:43

80lenulka08
Zelenáč
Reputace:   

Kombinatorika

Pomůže mi někdo s tímto příkladem:
Určete počet všech čtyřciferných přirozených čísel, v jejichž dekadickém zápisu není nula a ze zbývajících devíti čísel se v něm každá vyskytuje nejvýše jednou. Kolik z těchto čísel je větších než 9000? Kolik je menších něž 3000?  (Vím že:  výsledek:9*8*7*6= 3024, větších než 90001*8*7*6= 336,menších než 3000 2*8*7*6=672)´, ale nevím jak bych k danému výsledku měla dojít proč zrovna vynásobit dané čísla
Děkuji za odpověď. Lenka

#2 21. 04. 2013 19:16

Oxyd
Škola: MFF UK, teoretická informatika
Pozice: Student
Reputace:   31 

Re: Kombinatorika

Zdravím.

Když chceš sestavit takové čtyřciferné číslo, tak si nejdřív potřebuješ vybrat čtyři různé číslice z těch devíti možných – víš, kolika způsoby se dají vybrat? Když máš vybrané tyhle čtyři číslice, tak je potřebuješ umístit za sebe v nějakém pořadí, abys získala číslo – víš, kolik je způsobů, jak umístit za sebe čtyři různé číslice?

Větší než 9000: První číslice musí určitě být 9. Takže už jenom vybíráš poslední tři číslice ze zbylých osmi možných číslic (devítka je už použitá, takže tu ve zbylých třech nemůžeš použít) – počet způsobů, jak vybrat ty tři číslice se zase spočítá podobně jako to první.

Menší než 3000: První číslice bude buď 1 nebo 2. V každém případě zase vybíráš zbylé tři číslice z osmi možných zbývajících.

Mýlím se častěji, než bych chtěl. Pokud vám v mém příspěvku něco nehraje, neváhejte se zeptat.
Jsem stále mlád a je mi příjemnější tykání. :)

Zápatí