Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#26 20. 04. 2013 15:29 — Editoval kendees (20. 04. 2013 15:34)

kendees
Zelenáč
Reputace:   

Re: Lichoběžník vepsaný v pulkružnici

No, z bramboru ani z jablka jsem si kostku sice nevykrojil, ale řekl bych, že ano. :D Čili to, co vidím, je tělesová úhlopříčka podstavy, ze které vypočítám a, které jsem v exportu níže zobrazil. Já právě pořád myslel, že to bude čtverec i pro tu tělesovou úhlopříčku (teď vidím, že to byla blbost), a že tam, kde je největší obsah, bude i objem, tak jsem to hledal podle obsahu. Už je mi to nyní mnohem jasnější. Teď vidím, že ten výpočet byl správně, ale v Geogebře jsem se jednoduše řečeno díval na špatná čísla. :) Tak snad poslední kontrola. Děkuji moc.
http://uloz.to/xcfFs1Tk/projekt-2-html

#27 20. 04. 2013 18:35

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ kendees:

pokud potřebuješ nakreslit stěnu Tvého kvádru (tedy kostky), potom musíš mít čtverec se stranou $a=57,7$. průměrem kružnice pro takový čtverec bude $d=a\sqrt2$ - to je, co
má být na obrázku.

Na předchozím obrázku byl obdélník přes tělesovou úhlopříčku - jedna strana obdélníku byla výška tvé kostky, druhá strana byla průměr $d=a\sqrt2$.

No, z bramboru ani z jablka jsem si kostku sice nevykrojil, ale řekl bych, že ano. :D

:-) ještě můžeš z cibule, abys si to zafixoval.

#28 20. 04. 2013 19:37

kendees
Zelenáč
Reputace:   

Jasně, ale tak to si myslím, že je lepší to nechat takhle, kružnice s poloměrem r=50, přičemž bude zobrazena výška a tělesová úhlořpíčka, z které se pak bude dopočítávat délka podstavové hrany a. Děkuji za váš čas a trpělivost. :)

#29 20. 04. 2013 19:46

jelena
Jelena

↑ kendees:

Dobře, potom délka podstavové hrany $a$ se bude počítat ze stěnové úhlopříčky D´D (která je cca 80). Tělesová je na Tvém obrázku C´D. Rozumíme se?

Není za co :-)

#30 20. 04. 2013 19:56

kendees
Zelenáč
Reputace:   

Ano, přepsal jsem se, měl jsem na mysli samozřejmě úhlopříčku podstavy. No, v tom poslední přiloženém projektu to tak v podstatě mám, hodnoty u výšky a podstavové úhlopříčky a pak text "Strana a: " pod posuvníkem. :) Myslím, že už jsem se v tom zorientoval a je mi to jasné, nebýt vaší pomoci, tak by mě zřejmě ani nenapadlo vůbec brát tu podstavovou úhlopříčku v potaz. :) Takže ještě jednou mockrát děkuji, dál už si snad poradím sám.

#31 21. 04. 2013 23:43

jelena
Jelena

↑ kendees:

také děkuji, celé téma označím za vyřešené.

#32 22. 04. 2013 08:17 — Editoval Honzc (22. 04. 2013 08:18)

Honzc
Reputace:   248 

↑ kendees:
Když ti to nejde spustit (i když si myslím, že je jenom potřeba vyčkat), tak tady je trochu zanimovaný gif.

Zápatí