Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, dokázal by mi někdo říci, když mam např. zadani:
Určete 90% pravostranný interval spolehlivosti pro rozptyl (
)
n je 15 a S=0,0077...
Mam tabulky, ale nevim v jakym kvantilu rozdeleni chi-kvadrátu mam hledat
Nasel jsem vzorec 0<
<((n-1)*S^2)/
Nevíte jak dostat tu alfu a jak to v mem pripade tedy bude vypadat? Dekuji.
↑ Creatives:
Tady u pravostranneho (10.17) tam maji jen alfu.(http://athena.zcu.cz/kurzy/spne/000/HTML/48/) Jinak jak si prisel na alfa: 0,1? Jak mam hledat v tech tabulkach, protoze mam priklady treba, ze mam hodnotu 95% interval spolehliv. a hleda se tam hodnota t(0,975). Jak tedy poznat, u ktereho cisla tu hodnotu hledat? Diky :)
Máš určit 90% interval. tedy
tedy 90% z toho plyne že alfa je 10% tedy 0,1
Jo když máš určit 95% oboustraný interval spolehlivosti => alfa = 0,05 ale u oboustraného intervalu je
respektive
tedy
pořádně si všimni co píšu výše
u jednostranného máš už pak jen
respektive 
↑ Creatives:↑ Creatives:
takze tam bude (14*5,929*10^-5) / 7,7895 = 0,000106? Jinak, pochopil jsem spravne, ze ten koef. hledamv tabulkach podle alfy?
↑ symetrala:
V tabulkách hledáš jak podle alfy tak podle n-1 (14) a proč máš 5,929*10^-5 ?? Máš tam mít 0,0077^2
↑ Creatives:
protoze to mam jen sigmu to 0,0077, takze jsem to musel jeste umocnit nadruhou ne?
↑ symetrala:
aha, to je to samý co jsem psal :D takže fajn, jenom to není sigma ale výběrová směrodatná odchylka a to co tam píšeš jako rozptyl deltu^2 tak rozptyl je sigma^2:-) jen detail
jinak odhad pro střední hodnotu na základě těchto dat neuděláš. Potřebuješ Výběrový průměr.
↑ Creatives:
TO vím, to mam zase jiny priklad :) Ale jestli by jsi mohl jeste napsat vozorce pro tu stredni hodnotu (oboustranny,levostranny,pravostranny)? Moc děkuji !
↑ symetrala:
jsou dvě statistiky, záleží jaký máš příklad. Jinak podle pravidel by sis měl pro nový příklad založit nové téma. ale tak pro oboustrané intervalové odhady to budE:
(tabulky normovaného norm. rozdělení)
nebo
(tabulky studentova rozdělení)
levostraný respektive pravostranný zkus sám
↑ Creatives:
pro levostranny: (x- t (n-1);1-alpha S/sqrt(n) ; +oo) ?
pro pravostranny: (-oo; x+ t (n-1); 1- alpha S/sqrt(n)) ? Omluv za nepekny zapis..
↑ Creatives:
nejsem si jist jestli je tam u obojiho 1-alpha, protoze u rozptylu je u LS:1-alpha a u PS: alpha. Je to teda tak?
↑ symetrala:
jo má tam být u obou 1-alpha. Mrkni se pořádně na hustotu studentova rozdělení a potom na chí kvadrát.
tam uvidíš ty kvantily. (Pro ouboustrané) -t(1-alfa/2) a +t(1-alfa)2 - mezi nimi je ta (1-alfa) to samé platí pro u...interval té hustoty je od - nekonečno do + nekoneční...u chí kvadrát je 0 až + nekonečno. Tedy menší hodnota bude vždy chí kvadrát(alfa/2) a větší bude chíkvadrat(1-alfa/2) ale jelikož máš tyto kvantily ve jmenovateli(viz1. příspěvek) tak proto jsou "naopak" než vyčteš z grafu, poněvadž interval je "rostoucí"
snad to z toho chápeš co jsem napsal :D vysvětlování mi nejde
↑ Creatives:
Ano, jde mi jen o to, jestli jsem to napsal dobre, abych pak neudelal zbytecne nekde chybu. Moc jsi mi pomohl, díky! :)
Stránky: 1