Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Nádrž sa jedným prítokom naplní za 50 minút,
odtokom sa vyprázdni za 30 minút.
Ako dlho bude trvať naplnenie nádrže, ak po 10 minútach otvoríme odtok?
Zdravím,
bylo by lepší sdělit, zda jsi úlohu zkoušela řešit, jaké máš nápady, kam si došla - potom je to společná práce. Zatím ne.
Uměla bys tuto úlohu vyřešit, pokud bychom v úloze neměli odtok, ale jen 2 přítoky? Jak si myslíš, že se změní situace, pokud jeden přítok nahradíme odtokem? Děkuji.
Jelikož je to Tvůj 4. příspěvek na fóru, bude dobře ještě postudovat pravidla. Také děkuji.

↑ jelena:
ano
ak su dva prito ka odtok tak to vychadza nejak
x/50-x/30 + 1/5=1
a nevyslo mi kladne cislo
neviem co s tym....
↑ janka_smutna:
ano, matematicky to tak dopadne a sestaveno máš dobře. Pokud to budeš rozebírat prakticky, tak poměr výkonů odtok/přítok je 5/3, tedy 10 minut náskoku pro přítok je příliš krátká doba, aby to "odtok" rychle nezlikvidoval. Můžeš spočítat, jaký náskok musíme dat přítoku, aby mohli ještě společně pracovat. Nebo zda je to vůbec možné (mně vychází, že ne).
Vidíme dle zadání, že na počátku společné práce je 1/5 nádrže plná, toto množství dokáže vypustit odtok za 6 minut. Za těchto 6 minut přítok statečně doplňuje, ovšem odtok to opět porazí v kratší době atd. Pokud je úloha je bez chyby v zadání, tak moje odpověď bude, že takto se nádrž nenaplní.
Odkud je úloha? Děkuji.

Úkol v podniku ma byť splnený za 35 pracovných zmien. Po 15 odpracovaných zmenách sa pre poruchu niektorých strojov, plnil plán len na 85%. Na koľko percent treba najmenej plniť plán počas zvyšných 20 zmien aby sa zákazka splnila včas?
jak zacat?

Ahoj příště si prosím založ na další úlohu nové téma, příspěvek se pak lehce ztratí a odpovědi by ses třeba ani nedočkala....
Nevím zda úlohu správně chápu, ale předpokládalo se, že se 35 směn bude pracovat na 100%, 15 směn se opravdu na 100% pracovalo a dalších 20 směn se pracovalo pouze na 85%. To však odporuje otázce, jelikož by se nezvyšovali procenta, ale směny, tudíž by pracovali na 85% po dobu přibližně 23,5 směny a nebo by se po dobu 20 směn muselo taky pracovat na 100% což mi přijde moc primitivní a proto má být nejspíš zadání chápáno takto:
Předpoklad, že se bude po dobu 35 směn pracovat na 100% zůstává, ale nejspíš 15 směn pracovali na 85% a pak je otázka na kolik procent museli pracovat těch 20 směn, aby to stihli.
Počítala bych takto předpoklad byl 35 směn * 100% tím zjistíš (budeme říkat celek), potom zjistíš jaký celek vypracovali za 15 směn, pak zjistíš kolik celku zbývá po dobu 20 dní a z toho už pak jednoduše zjistíš na kolik % museli pracovat po dobu 20 dní.
Překontroluj zda si zadání správně opsala, jelikož se mi to pořád nějak nezdá, buďto tomu správně nerozumím a nebo je někde chyba.
↑ xstudentíkx:
Zdravím a děkuji, ohledně nepřehlednosti máš pravdu - proto je pravidlo jedné úlohy do tématu.
Já jsem zadání rozuměla tak, že původní plán byl splnit
práce a
. Ovšem pro problémy (podrobně nevíme jaké) splnili
, tedy do splnění zůstává
.
Potom do trojčlenky:
20/35 ............. 100%
(1-0,85*(15/35))..... x %
Myslím, že uvažujeme obdobně a souhlasí to se zadáním. Je tak? Děkuji.
↑ janka_smutna:
jako Moderátorka skrytý příspěvek vidím a tak se dovím, že jste předchozí úlohu dostali na hodině matematiky. Rozebrali jste potom řešení? A co je na tom tak tajného, že je skryto. Jinak - my v Opavě (a nejen) zdravíme, prosíme a děkujeme, ale krajové zvyky mohou být jiné - jak u vás? Děkuji.

↑ jelena:
Ano, chápeme to stejně i výsledky souhlasí. Mě v zadání zmátla spíše slovenština, jelikož jsem rozuměla "Po patnácti odpracovaných směnách přišli poruchy" a má to tedy být "Po dobu 15 směn byli poruchy a pracovalo se na 85%" :)

↑ jelena:
učitelka zadala ten priklad s pritokmi a vypocitala ho spatne, vysli jej jine vysledky ale nikdy jej nevyslo, ze to nema riesenie.
ten druhy nam zadala, ale nevedela ho hned na hodine, tak nam ho dala za domacu ulohu...

↑ janka_smutna:
:D tak to je opravdu dobrý, když učitelka neví řešení.....Zkoušela jsem ten první řešit a výsledek mi vyšel stejný jako ↑ jelena:, takže jsou dvě možnosti buďto si špatně opsala zadání, protože potom by tam klidně nějaký řešení vzniklo a nebo tvoje učitelka nechápe učivo společná práce. Můžu se zeptat jaký výsledek učitelce vyšel?
Prakticky nikdo není neomylný a taky jsem už párkrát svojí učitelku opravila, či jí navrhla efektivnější řešení. Pokud si zadání opsala správně a učitelka se opravdu spletla, rozhodně by bylo dobrý jí na to upozornit a příklad si se zbytkem třídy opravit (pokud si to už neudělala).