Stránky: 1
Dobré odpoledne. Chci se zeptat na způsob vyhodnocování SCIO testů a jejich následnou harmonizaci. (jestli o tom někdo něco ví). Předem se omlouvám, nejdou mi sem nahrát obrázky...
Již včera byly zveřejněny výsledky přijímacích testů na gymnázium, kam jsem se hlásil. Dělal jsem druhou variantu testů a celkově jsem odbržel nejvyšší počet bodů (Jsem tam uveden pod číslem 424 a mé výsledky : 82,36 ze 100 bodů, z toho 38,45 z matematiky (přepočtených to je 30,76), 39,5 z četiny (přepočtených31.6) a 20 za vysvědčení). Uvedu jako příklad třeba číslo 406, které se umístilo za mnou (celkově 78,54 bodu - z toho 34,5 z matematiky (přepočtených 27,6), z češtiny 38,67 (přepočtených 30,94) a 20 bodů za vysvědčení.
Vedl jsem tedy o 3,82 bodu, což je velký náskok.
Dnes ale byly výsledky přijímacích testů pozměněny z toho důvodu, že společnost SCIO vyřadila ve druhé variantě přijímacích testů z matematiky otázku číslo 29. (která, ale nejsem si tím na 100% jistý, byla hodnocena jedním bodem a zněla : Jak se nazývá kružnice opsaná pravoúhlému torjúhelníku? A) Pythagorova, B) Thaletova, C) nemá název, D, kružnice nejde opsat pravoúhlému trojúhelníku. Já na ni ale neodpověděl, takže mi nebylo nic přičteno ani nic odečteno). Kvůli toho, že byla jedna otázka vyřazena, se výsledky posunuly takto : http://www.gymnasiumkrnov.cz/pdf/vysledek-4-2013.pdf
(už nemusím nic vypisovat, máte to tam přehledně ;) ). Jsem sice pořád na 1. místě, ale můj náskok se razantě zmenšil na 0,23 bodu.
A já se ptám : Jak je to možné, že skupině, která dělala první sadu přijímacích testů byly přičteny body (a ne zrovna málo) a mně byly odečteny, i když jsem na danou otázku neodpověděl? (znovu připomínám, že jsem se mohl v zadání a mé odpovědi mýlit, ale pokud by to tak šlo udělat, moc bych chtěl vědět jak. Podle mě, by se mi měl zvýšit počet bodů, jelikož procentuálně jsem na tom lépe než v prvním výsledku). Díky této "chybě" se na výše uvedenou školu nedostal 1 uchazeč, takže toho to musí mrzet asi nejvíce, pokud se tam chystal... :/. O harmonizaci testů takto píše brožura, kterou jsem dostal před přijímacími zkouškami od spočenosti SCIO : "Při harmonizaci jsou testy z prvního a druhého řádného termínu PZ porovnány z hlediska jejich obtížnosti a výsledky přepočítány tak, jako kdyby všichni uchazeči obsolvovali lehčí test. Proto se uchazečům, kteří budou řešit obtížnější test, ve většině případů výsledek zlepší. Uchazečům, kteří budou řešit lehčí test, se výsledek nezmění. Rozdíl mezi harmonizovaným a neharmonizovaným výsledkem je však zpravidla velmi malý."
Jaké jsou na tuto situaci vaše názory/postupy? Děkuji všem, kteří se vyjádří. (na stránkách SCIO jsem o chybě v otázce 29 nenašel ani řádek. Dozvěděl jsem se to z papíru vylepeného na vstupních dvěřích školy)
↑ alofokolo:
Koukám čím víc to ti idioti vylepšujou, tím je v tom větší bordel. Jsem rád že už jsem na VŠ a nemusím řešit podobné koniny. Doporučoval bych ti totéž, vykašlat se na to.
Nemám čas ani chuť to zkoumat. Ovšem to že se náskok zmenšil se dá snadno vysvětlit tak, že ten za tebou na otázku odpověděl špatně. Ten student co se kvůli tomu nedostal ji mohl mít správně, a tím že mu ji nepočítali se pak dostal pod čáru. Co má vliv na absolutní hodnotu toho čísla, to ale nevím. Píšeš něco o dvou obtížnostech a nějakém přepočítávání "jakoby všichni dělali tu lehčí", to může být cokoli, a možná to s vyřazením otázky ani nesouvisí. Pokud SCIO nezveřejnilo jednoznačný vzorec podle kterého se to dělá, asi nemá smysl nad tím dumat.
Můj názor.
Zdravím↑ LukasM: a díky za příspěvek.
Taky si myslím, že vyřazení té otázky není proto, že jeden test byl těžší něž jiný. Nejspíše tam objevili nějakou nepřesnost, tak jí vyřadili.
Porovnával jsem výsledky několika uchazečů, které osobně znám a znám i jejich kód, a všichni, kteří dělali druhou variantu (jako já) přišli o pár desetin bodu, ale naopak ti, kteří dělali variantu první byli poměrně dost zvýhodněni (-+ 2,5 bodu). Opravdu nechápu, jak mohli dostat více bodů za to, že nám odebrali otázku.
Zeptám se jich přímo na škole, při odevzdávání zápisového lístku a myslím, že nebudu sám.
↑ alofokolo:
Pokud jsem to dobře pochopil, tak nějaký přepočet by proběhl i kdyby se žádná otázka nevyřazovala. To vyřazení do toho jen vnese další zmatek. Zeptat se na to můžeš, i když ti to k ničemu asi nebude.
Tak na gymnáziu mi řekli jen to, že SCIO stáhla otázku poté, co si matematici stežovali na její formulaci a také, že je to vyhodnocováno počítačem. Také říkali, že kdyby se zveřejněním výsledku počkali, mohli se vyhnout takovým nepříjemnostem. Stejně se mi zdá, že vyřazením té otázky byli zvýhodněni ti, kteří dostali 1. variantu.
Stránky: 1