Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 04. 2013 12:43

found
Místo: Plzeň
Škola: TF MFF UK
Pozice: student
Reputace:   22 
Web

Inverzní vztahy

Zdravím,

mám menší problém. Mám odevzdávat za pár hodin úkol z matematiky. Jedná se o to, že jsem dostal na zadání bipolární souřadnice. Většinu úkolů už mám za sebou a vím i jak udělat poslední. Problém je, k tomu potřebuji dostát inverzních vztahů k těm zadaným. Tedy z $x = (a,p), z = (a,p)$ potřebuji dostat $a = a(x,z), p = p(x,z)$ a nevím, jak na to.

Ručně už jsem to vzdal a zřejmě bych potřeboval nějaký software, ale Mathematicu nemám, Maple také ne a tak, zkrátka jsem počítačově out, takže mi zbýv wolfram, ale nevím, jak mu naznačit, že něco takového chci.

Mohl by mi tu někdo, prosím, poradit, jak se dostat k inverzním vztahům?

Díky,
J.

Což je to možné! Tento stařičký světec ještě ani nezaslechl v svém lese, že bůh je mrtev!

• (téma jako vyřešené označil(a) found)

#2 25. 04. 2013 12:46 — Editoval jarrro (25. 04. 2013 12:52)

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

Re: Inverzní vztahy

skús napísať konkrétne tie funkcie
vo wolfram napríklad
takto

MATH IS THE BEST!!!

#3 25. 04. 2013 12:58 — Editoval found (25. 04. 2013 13:04)

found
Místo: Plzeň
Škola: TF MFF UK
Pozice: student
Reputace:   22 
Web

Re: Inverzní vztahy

↑ jarrro:

Tak jsem to tak udělal:
Wolfram

a vyšlo mi něco dost zrůdného. Já bych k tomu měl vykreslit souřadnicové čáry a trochu se bojím toho, že tohle do gnuplotu nedostanu ani za nic.

Předpokládal jsem, že pro kreslení si vytvořím vztahy právě pro a,p a potom pro různé konstanty vynesu křivky do grafu. Tohle s takovým složitým řešením asi padá, že?

Inu, tak já jdu přemýšlet, jak dál. Děkuju moc za pomoc s wolframem. :)

J.

Což je to možné! Tento stařičký světec ještě ani nezaslechl v svém lese, že bůh je mrtev!

#4 25. 04. 2013 13:21 Příspěvek uživatele jarrro byl skryt uživatelem jarrro. Důvod: hlúposť

Zápatí