Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
Koule o objemu 5 l a hmotnosti 1000 g stoupá ode dna nádoby s vodou (ρ = 1000 kg·m-3) konstantní rychlostí 60 cm·s-1. Jaká velká celková síla působí na těleso proti směru jeho pohybu? (ag = 10 m·s-2)
Správný výsledek je 50N. Proč ne 60N (5kg tíhová síla vody a 1kg tíhová síla samotné koule)?
Děkuji
↑ Yeax:
Koule stoupá konstantní rychlostí, tudíž výslednice sil na ni působící = 0. Nahoru ji pohání jen vztlak, ten musí být vyvážen silami působícími proti pohybu.
Vztlak = váze kapaliny tělesem vytlačené (Archimédés) = objem koule * hustota vody * gravitační zrychlení = 0,005*1000*10 = 50N.
Ještě mi to nedá, proti vztlakové síle vody působí pouze samotná tíhová síla koule. Fg=V*ró(koule)*g=mg
V samotném zádání je uvedena hmotnost koule 1kg. Z toho vyplývá, že Fg=1*10=10N, přičemž vztlaková síla je 50N, tedy koule nemůže přece stoupat konstantní rychlostí.
Nějak v tom mám zmatek, pomožte mi prosím.
EDIT: v zadání je jak velká celková síla působí proti jeho pohybu. Je to tedy tak, že samotná tíhová síla je 10N a oněch dalších 40N je např. síla člověka tlačícího proti pohybu koule?