Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Jako dálkový student jsem dostal nespočet příkladů na konstrukce, jenomže s dvěmi si nevím rady :-X Chtěl bych poprosit jen o nakopnutí děkuji :-)
1. trojúhelník
2. obdélník
Každé budoucí napovědě bych rád poděkoval :-)
Tak ten první:
Narýsuj úsečku c = 4 cm - vzniknou body AB
Pod úhlem 60° narýsuj úsečku dlouhou 6 cm Koncový bod označ třeba C'
Spoj body B a C'. Střed této strany si označ S. Z S spusť kolmici a průsečík |AC'| a této kolmice je bod C. Je to proto, protože ten trojúhelník BCC' je rovnoramenný, takže jeho těžnice a výška splývají.
Tu druhou úlohu můžeš řešit buď geometricky nebo početně
Početně například jako soustavu dvou rovnic: - pythagorova věta
↑ L1ebeq:
Zdravím,
obě úlohy jsou na využití osové souměrnosti - pro 2. úlohu sestrojíš čtverec o straně a budeš uvažovat jak využit zadanou uhlopříčku
(osou souměrnosti bude jedna z uhlopříček čtverce). V místní sbírce konkrétně tato úloha není, ale je obdobná. Stačí tak? Děkuji.
↑ jelena:
1. Sestrojil jsem čtverec o hraně
2. Narýsoval jsem si v něm obě úhlopříčky
3. do kružítka jsem vzal poloměr 3 a střed měl v bodě A, uhlopříčku to protlo ve dvou bodech.
4. Takže v polorovině jsou dvě řešení ? ABCD a ABC'D ?
Pokud ovšem moje řešení je správné :-) Navíc k tomu nevidím logické odůvodnění :-)
Navíc k tomu nevidím logické odůvodnění :-)
:-) já používám jen jedno:
Ano, můžou vzniknout 2 řešení. Vezmi si že jednou bude takový, a podruhé se jen vymění a za b a bude jiný ale stále zůstane to že a+b=4 a e=3.
Mimochodem ty strany vyjdou:
nebo
takže to má dvě řešení