Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, potřeboval bych poradit s příkladem:
Na první ústředně spojí během minuty průměrně 15 horovů, na druhé během minuty průměrně 10 hovorů. Jedná se o nezávislé náhodné veličiny s Poissonovým rozdělením. Spočtěte pravděpodobnost že během 10 minut spojí obě ústředny dohromady 200 hovorů.
Zdravím,
pokud dobře znáš vlastnosti Poissonova rozdělení (a můžeš je použít), tak je to velmi jednoduché:
Víme, že náhodná veličina s Poissonovo rozdělením s koeficientem
má střední hodnotu právě
. Dále platí, že součet náhodných veličin s Po rozdělením má opět Po rozdělení s koeficientem rovnému součtu původních koeficientů. Dále je jasné, že pst, že během 10 minut spojí 200 hovorů je stejná jako pst, že spojí za 1 min. 20 hovorů.
Po všech těchto úvahách stačí spočítat
.
Pokud ale nejsou známy vlastnosti Po rozdělení, je třeba je odvodit, s čímž můžu také pomoct.
↑ Bati:
tento výsledek mi také vyšel, ale myslím že je to nesmyl, protože hodnota tohoto výrazu je přibližně 0,052. Když vím že obě ústředny dohromady spojí za minutu 25 hovorů, což je 250 hovorů za 10 minut, tak je přeci nesmysl aby pravděpodobnost spojení 200 hovorů za 10 minut byla pouhých 5%
↑ milan.w:
To není nesmysl, protože počítáš pst, že spojí právě 200 hovorů, ne 200 a víc.
↑ Stýv:
No řekl jsem si
, kde veličina
bude mít Po rozdělení se střední hodnotou desetkrát větší než veličina X.
To plyne z té mé předchozí věty
Dále platí, že součet náhodných veličin s Po rozdělením má opět Po rozdělení s koeficientem rovnému součtu původních koeficientů.
, kam jsem tedy zapomněl dopsat, že ty veličiny musí být nezávislé. Tady ale nezávislé podle mě jsou, jak už jsem psal.
Jestli ses ptal přímo na to, jestli jsem ověřoval, že jsou nezávislé (v jednotlivých minutách), tak ne, protože asi ani úplně nejsou, to jsem prostě zanedbal.