Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 04. 2013 21:00

ywuska1
Zelenáč
Pozice: student
Reputace:   

Trigoniometrie

Zdravím, můžete mi prosím pomoct s touto sl. úlohou? Znám výsledek a náčrt, ale neznám postup.

Vrchol věže stojící na rovině vidíme z určitého místa A ve výškovém úhlu 39°25'. Přijdeme-li směrem k patě věže o 50 m blíž na místo B, vidíme z něj vrchol věže ve výškovém úhlu 58°42'. Jak vysoká je věž?

Výsledek má být 82 metrů a počítat máme pomocí sínové věty.

Děkuju předem za jakýkoliv postup.

• (téma jako vyřešené označil(a) ywuska1)

#2 27. 04. 2013 23:17

martisek
Škola: MU Brno
Pozice: učitel, FSI VUT v Brně
Reputace:   52 

Re: Trigoniometrie

Wolfram ani jiný chemický prvek matematiku nenaučí.

#3 27. 04. 2013 23:33 — Editoval bejf (27. 04. 2013 23:36)

bejf
Místo: Kolín
Reputace:   55 

↑ ywuska1:
Ahoj.
↑ martisek: tě sice pěkně navedl, ale nevím, zda z toho budeš dostatečně moudrá (to ovšem není jeho problém). Proto už to dopíšu, když se o to tak snažím. :D Můj postup je sice trošičku jiný, ale vede ke stejnému výsledku.
Pokud znáš goniometrické vztahy v pravoúhlém trojúhelníku, měla bys to bez problémů pochopit.

Nakreslil bych si obrázek.
http://forum.matweb.cz/upload3/img/2013-04/97958_Grafika1.PNG

Červeně je výška věže, kterou chceme zjistit. Fialově je zvýrazněn trojúhelník, který zatím počítáme.
Z obrázku je vidět, že přepona tupoúhlého trojúhelníku i toho velkého pravoúhlého je shodná (využijeme později), a taky jasně můžeš dostat úhly $\beta, \gamma$. Tak to rovnou můžeš dopočítat.

Dál co můžeš zjistit pomocí sinové věty, je přepona (nejdelší fialová strana). Zjistíš ji tak, že vezmeš úhel $\gamma$ a stranu 50m a úhel $\beta$ a dáš je do vztahu:
$\frac{50}{sin\gamma}=\frac{b}{sin\beta}=$ odtud
$b=\frac{sin\beta \cdot 50}{sin\gamma}$

A teď už jenom označíme výšku věže třeba jako $v$. Tu spočítáme pomocí sinus prvního úhlu (již počítáme v celém pravoúhlém trojúhelníku).

#4 28. 04. 2013 12:00

ywuska1
Zelenáč
Pozice: student
Reputace:   

↑ martisek: ↑ bejf: Děkuji moc Vám oběma, teď jak to vidím mi to je už jasný. Šla jsem na to odzadu a byla jsem v tom už uplně zamotaná :-)

Zápatí