Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, můžete mi prosím pomoct s touto sl. úlohou? Znám výsledek a náčrt, ale neznám postup.
Vrchol věže stojící na rovině vidíme z určitého místa A ve výškovém úhlu 39°25'. Přijdeme-li směrem k patě věže o 50 m blíž na místo B, vidíme z něj vrchol věže ve výškovém úhlu 58°42'. Jak vysoká je věž?
Výsledek má být 82 metrů a počítat máme pomocí sínové věty.
Děkuju předem za jakýkoliv postup.
↑ ywuska1:
Ahoj.
↑ martisek: tě sice pěkně navedl, ale nevím, zda z toho budeš dostatečně moudrá (to ovšem není jeho problém). Proto už to dopíšu, když se o to tak snažím. :D Můj postup je sice trošičku jiný, ale vede ke stejnému výsledku.
Pokud znáš goniometrické vztahy v pravoúhlém trojúhelníku, měla bys to bez problémů pochopit.
Nakreslil bych si obrázek.
Červeně je výška věže, kterou chceme zjistit. Fialově je zvýrazněn trojúhelník, který zatím počítáme.
Z obrázku je vidět, že přepona tupoúhlého trojúhelníku i toho velkého pravoúhlého je shodná (využijeme později), a taky jasně můžeš dostat úhly
. Tak to rovnou můžeš dopočítat.
a stranu 50m a úhel
a dáš je do vztahu:
odtud 
. Tu spočítáme pomocí sinus prvního úhlu (již počítáme v celém pravoúhlém trojúhelníku). Offline
↑ martisek: ↑ bejf: Děkuji moc Vám oběma, teď jak to vidím mi to je už jasný. Šla jsem na to odzadu a byla jsem v tom už uplně zamotaná :-)