Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Ahoj, počítal jsem dnes následující slovní úlohu a vychází mi 4,771 ačkoli výsledek by měl být 39,76. Pokud někdo najdete chybu v mém výpočtu budu Vám vděčný za radu :)
Zadání: Výrobce mikropočítačových systémů odhaduje, že prodej jeho produktu t let od současnosti bude mít úroveň
tisíc jednotek ročně.
Kolik prodaných jednotek je očekáváno za příštích 10 let, tj.
?
Můj postup: použil jsem vzoreček pro výpočet střední hodnoty funkce

od nuly do deseti![kopírovat do textarea $0,1*[(\frac{206,38}{3})-(\frac{63,25}{3})]$](/mathtex/56/563eb3d459f0c314a6132fdbdfaf2c83.gif)

Dík za rady
Zdravím,
z náhledu vidím kolegu Hanise (pozdrav) - to máme stejně: řekla bych, že při integrování jsi použil malou substituci (1,2t+10)=u, tedy 1,2dt=dt. 1,2 vypadlo.
----------------------to navíc (proto nechám příspěvek):
Řádově to nesedí, jelikož nemáš používat střední hodnotu - to by byl průměr za 10 let, máš počítat jen součet: "Kolik prodaných jednotek je očekáváno za příštích 10 let", tedy integrál, jak jsi sestavil bez dělení 10.
Všechno v pořádku? Děkuji.

Dík, máte pravdu oba dva :) Špatně zintegrované a je to pouze určitý integrál tedy ne střední hodnota funkce :) Jak do to člověk dlouho kouká pak mu uniknou už i věci jako špatně zintegrovaný :)
Stránky: 1