Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 04. 2013 21:34

Polopat
Reputace:   

Konvergence řady se sinem

Dobrý den,
narazil jsem ve sbírce na řadu, u které vůbec nevím, jak začít. Je to tato:
$\Sigma_{n=1}^{+\infty}\frac{(-1)^n\cdot 2^n\cdot (sin(x))^{2n}}{n}$.
Mám vyšetřit konvergenci.

Předem děkuji za navedení.

• (téma jako vyřešené označil(a) Polopat)

#2 28. 04. 2013 22:18

Brzls
Veterán
Škola: MFF UK (15-..., Bc.)
Pozice: Student
Reputace:   66 

Re: Konvergence řady se sinem

Dobrý den
Pokud zadání vyžaduje určit pouze bodovou konvergenci (pro která x je řada konvergentní), tak napřed zkus určit, pro která x je splněna nutná podmínka konvergence (limita posloupnosti rovna 0), a pakliže je splněna tak si stačí uvědomit že posloupnost je alternující a dál už by neměl být žádný problém.

#3 28. 04. 2013 22:54

Polopat
Reputace:   

↑ Brzls:
Tak jsem si ten výraz bez té -1 upravil a hledal, kdy $lim_{n\to+\infty}\frac{(\sqrt{2}\sin(x))^{2n}}{n}=0$. Pak jsme si řekl, že to nastane, když bude$|\sqrt{2}sin(x)|<1$ a z toho už x dokážu dostat. Jen je to spíš takový odhad a nevím, jak to podložit exaktně. Taky nevím, jestli neexistují i jiná x, pro která by limita vyšla 0. Každopádně dále by Leibnizovo kritérium rozhodlo o konvergenci řady.

Ale jak je to s konvergencí absolutní a neabsolutní?

#4 28. 04. 2013 23:42

Brzls
Veterán
Škola: MFF UK (15-..., Bc.)
Pozice: Student
Reputace:   66 

To co si napsal je správně (a podle mě to i exktní je). Co se týče absolutní konvergence, tak je potřeba určit jestli konverguje právě ten výraz bez (-1)na n. Na to je podle mě ideální odmocninové kritérium, pomocí kterého ukážu pro která je to konvergentní absolutně (je třeba si dát pozor na případ když se potom ta limita bude rovna 1 a tuto možnost vyšetřit zvlášť). No a co se týká stejnoměrné konvergence (pakliže řadu vnímám jako řadu funkcí) tak přiznávám že mě nic nenapadá.

#5 28. 04. 2013 23:47

Polopat
Reputace:   

To nevadí, stejnoměrnou konvergenci nebereme. Ještě se na to podívám, ale myslím, že už to dokážu dohrát do konce. Moc děkuju.

Zápatí