Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
kubes01 napsal(a):
Dobrý den potřeboval bych pomoct s příkladem podle mého postupu jsem nedospěl ke správným výsledkům. Zadání příkladu zní: Kvádr má povrch 166 cm2 , objem 140 cm3 a jeden jeho rozměr je 4 cm. Urči ostatní rozměry.
Děkuji
jelena napsal(a):
↑↑ kubes01:
na novou úlohu je třeba si založit nové téma viz pravidla. Pokud máme objem kvádru a jeden rozměr (např. c), potom známe obsah podstavy (např a*b). Zkus v tom pokračovat v samostatném tématu. (nebo v něm uveď svůj postup i v případě, že se nezdá, to se opraví). Děkuji.
Ano to jsem zkoušel napsal jsem si vzorec pro objem kvádru a z něj pak vyjádřil jednu proměnou a následně pak dosadil do vzorce pro výpočet obsahu kde už jsem měl jen jednu neznámou ovšem podle výsledků mi to nevyšlo a aritmetickou chybu jsem podle mě neudělal zkoušel jsem to třikrát. Jen jsem se chtěl zeptat jestli je to správný postup.
děkuji za založení tématu, doplnila jsem debatu z předchozího.
V=abc, potom ab=140/4=35, odsud a=35/b
S=2(ab+ac+bc), dosazujeme, co máme: 166=2(35+35*4/b+4b), odsud b. Postupoval jsi také tak? Děkuji.
↑ kubes01:
po úpravě vznikne kvadratická rovnice:
, kontrola řešení.
Souhlasí to?
↑ kubes01:
také děkuji, označím za vyřešené.