Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
nejsem si s tím postupem zcela jist, zda-li je tam všechno v pořádku, ale jen tak narychlo:
Tady jsem jen přidal 0. člen do sumy a zase ho odečetl.
Definuji
Řada konverguje na celém R, mohu derivovat člen po členu:
Takže jsem dostal vyjádření derivace pomocí známé funkce, integrací dostanu:
Integrační konstantu určím z hodnoty
, proto
.
Suma v zadání je pro x=1:
↑ Fobl:
chceš vyjadrenie čiastočného súčtu radu iba pomocou
, teda

takže 
to že výraz v zátvorke sa rovná 1/2 pre každé m si ľahko overíš
keď pripočítaš
k poslednému členu súčtu,
máš 
toto zasa pripočítaš k predposlednému,
máš 
takto to zozadu spočítavaš všetko až sa dostaneš na začiatok a tam bude 
myslím že limita
je jasná
↑ Fobl:nemýli sa nikdy len občas zabŕda do komplexnej analýzy aj keď nemusí prípadne si neporadí s niečím čo sa dá po nejakej úprave "ručne" spočítať (tuším som sa stretol s nejakou schodovitou funkciou ktorej nevedel vyrátať Laplaceovu transformáciu pričom po rozdelení to vedie na pekný nekonečný rad kotrý sa dá sčítať a aj wolfram si s ním poradí) konkrétne tu však dá aj naozaj správny výsledok aj z pohľadu reálnej analýzy
len musí vedieť čo chceš
pre prirodzené čísla platí
No musel bys opět najít vyjádření m-tého členu součtu , podobně jak uvádí kolega ↑ jardofpr:. Druhou možností je postup, který jsem navrhoval já ↑ user:. Žádný z postupů není obecně horší nebo lepší, pomocí jednoho získáš vzorec pro m-tý člen součtu, druhým zase nekonečné součty více různých řad. Záleží ale na konkrétním příkladě. U většiny řad je obvykle problémem zjistit, zda-li vůbec konvergují, natož určit jejich součet.