Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj vysvětlil by mi někdo prosím jak u těchto úloh postupovat?
Martin byl s cestovní agenturou na prázdninovém poznávacím zájezdu.Za rok si naprosto stejnou cestu zopakoval soukromě s Terezkou.Jejich putování nakonec trvalo o dva dny déle než s agenturou,nebot procestovali v průměru o desetinu kratší trasu než s cestovní agenturou.Kolik dní trvali zájezd s cestovní agenturou?
Ahoj. Úloha číslo 21.
http://www.nabla.cz/obsah/matematika/st … i-2012.php
Děkuji moc objasnilo se mi více úloh:) akorát se chci zeptat jak tam je 2/3*1/2 tak tou 1/2 se to násobí protože objem odebírám pouze z 1/2 válce?Ještě jsem se chtěla zeptat na jednu věc k úloze 3 proč ta dvojka je pod zlomkovou čárou když tam je že výsledek se vynásobí dvěma?
↑ kadedemon:
Zdravím,
originál zadání je v maturitních testech, v prvním příspěvku chybí, že v průměru procestovali "denně".
Můžeš volit každou metodu, která k takové úloze má smysl, např. mně se zde nejvíce hodí nepřímá úměra - tak jsi to myslel "pomocí procent"? Děkuji.
↑ kadedemon:
tak řeš jako nepřímou úměru a přes procenta, přesně přes díly (0,9 máš na mysli?). To určitě jde.
↑ kadedemon:
každý den procestovali 9/10 oproti tomu, co procestovali denně s agenturou (označím tuto denní vzdálenost za
) a řeknu si:
když denně ujeli
(km), potom cestovali
dní,
když denně ujeli když denně ujeli
(km), potom cestovali
dní
-------------
jelikož čím miň, tím více, úměra nepřímá a mám:

Také tak jsi to myslel? Děkuji.

↑ kadedemon:
Jde to i takto:
x - počet dní s agenturou
- rozdíl jsou 2 dny
↑ kadedemon:
tak jsme se shodli. Téma označím za vyřešené.