Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj,
potřeboval bych nakopnout ohledně lomených výrazů. Mám zjednodušit daný výrazy a určit podmínky, což by nebylo tak těžký, jen mě děsí zlomky a pokaždé se nad nimi zaseknu, když se mi objeví nahoře. Viz foto.
První příklad mám vypočítaný ale bohužel si nejsem jistý a nevím jak se poradit s druhým. Převedl jsem si ho na zlomek, ale bohužel si nejsem jistý jak dál.
↑ Tassdar:
Mne to vyšlo...
Kde si zobral
? ja som mal pri konci 
pretože 
Myslím, že tam si nejak poplietol základy...

↑ Tassdar:
Zarazil jsem si u jedné věci. Zakroužkoval jsem jí v následujícím příkladě, v prvním kroužku je devět na mínus třináct dvanáctin a v následující je devět na mínus jedenáct dvanáctin. Jestli by jste mi to tedy mohl vysvětlit. Viz foto.
↑ saesa:
No to bude asi tým, že
...samozrejme treba to dať na spoločného menovateľa...

↑ hradecek:
Ano mocniny se sčítají...jen mi nesedí právě když tam je na - 13 a poté je na - 11 dvanáctin, když by se tam měla odčítat jednička, nebo jsem zapomněl nějaké pravidlo podle kterého se to bere?

↑ hradecek:
Takže jelikož 9 bude mít v horním indexu společného jmenovatele 12, vynásobili jsme jenom jedničku dvanácti, a třináctku jsme nechali, protože jí se jmenovatel nezměnil. Říkám to tedy dobře?
↑ saesa:
Prečo 12, keď v menovateli bola 6?
Pozri postup od ↑ bismarck:. Môžeš to dať takisto na desatinné, alebo na spoločného...
Príklad pre dva zlomky...
spoločný menovateľ je
, takže mi stačí rozšíriť prvý zlomok o
...
teraz mám rovnakých menovateľov, môžeš zlomky sčítať...
Samozrejme to nemusíš robiť po dvoch....ak máš menovateľoch
,
, a
, tak spoločný menovateľ bude
....môže byť aj
ale s tým sa horšie počíta a vznikajú ti tam násobky, ktoré aj tak pri konci "vykrátiš"

↑ hradecek:
Už jsem to pochopil konečně. Děkuji moc všem, kteří mi nějak pomohli k výsledku a k pochopení.
Děkuji