Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, potřeboval bych pomoct s výpočtem těch příkladů na téma hyperboly, byl bych Vám moc vděčný za každou pomoc, nejlépe za vypočtení celého příkladu.
P.S byl bych rád kdyby mi šlo pomoct ještě dnes, mockrát děkuji.
Ahoj ↑ FrantisekSW:,
poďme spoločne.
K 1.príkladu. Pôjde zjavne o hyperbolu, ktorej hlavná os je rovnobežná s osou x (y-ové súradnice ohnísk sú rovnaké). Stred hyperboly bude stredom úsečky F1F2. Dokážeš ho nájsť? Vzdialenosť stredu od ohniska je excentricita. Vieš ju vypočítať?

↑ Arabela:
Omlouvám s, ale tak nějak netuším sice hledám podklady, ale dost se v tom plácám, ale rád s Váma budu spolupracovat.
↑ FrantisekSW:
zakresli si do súradnicovej sústavy body F1, F2, spoj ich priamkou, to bude hlavná os (ohniská ležia na hlavnej osi). Nájdi stred úsečky F1F2. Aké má súradnice?

↑ Arabela:↑ Arabela:
Nachází se na souřadnicích (3;2 ) pokud se nepletu.
↑ FrantisekSW:
súhlasím. Dalo sa to aj jednoducho "odpočítať" z obrázka, ale aj výpočtom (symbolická rovnica pre stred úsečky S=(F1+F2)/2). Teraz aká je dĺžka úsečka F1F2? Polovica z tejto dĺžky bude hodnota excentricity...

↑ Arabela:
Délka úsečky F1 a F2 je celkově 26 takže polovina je 13 , takže hodnota excetricity bude 13 , co následuje dále prosim.
↑ FrantisekSW:
teraz už stačí vypočítať dĺžku vedľajšej polosi podľa vzorca
a napísať rovnicu hyperboly, lebo už poznáme súradnice stredu aj veľkosti polosí a, b.

[re]p362265|Arabela[/Nevim proč, ale bod b mi vyšel 17,69 , tudíž nevim, jak z toho udělat rovnici, mohu poprosit o radu?
↑ FrantisekSW:
podľa zadania a=12, podĺa našich výpočtov e=13, takže 

↑ Arabela:
Je omlouvám se, zapoměl jsem na změnu znamínek při otočení bodů , dobře tak to by jsme měly a jestli bych Vás mohl poprosit ještě o pomoc s druhym příkladem
V druhém příkladu stačí dosadit souřadnice přímky do rovnice hyperboly. Dostaneš kvadratickou rovnici, ze které si vypočteš diskriminant. Zjistíš o jakou polohu se jedná, pokud ti diskriminant vyjde větší než 0 tak se jedná o sečnu, když D=0 je to tečna a když D bude menší než 0 je to vnější přímka.

↑ horaccio:
Mohl bych tě prosim poprosit o podrobnější postup , třeba o nějaký výpočet, takhle když je to jenom v pojmech tak se mi to strašně mísí, pokud teda na mě máš chvilku času.

↑ horaccio:
Dobře to chápu ,co bude následovat pak prosim

↑ horaccio:
Musel bych hledat postup, jsem totiž už nějakou dobu ze školy takže všechno co jsem věděl je pryč, proto by pro mě bylo lepší vypočítání od někoho kdo to zná,
↑ FrantisekSW:
zistil si, že kvadratická rovnica má jeden, tzv. dvojnásobný koreň, a teda priamka s hyperbolou má spoločný jediný bod. Bude to dotyčnica (u hyperboly by bolo treba pre úplnosť overiť, že nejde o sečnicu s jedným spoločným bodom - to sú tie, rovnobežné s asymptotami), čo celý proces trošičku komplikuje (u uzavretých kriviek, ako je kružnica či elipsa, by jeden dotykový bod automaticky znamenal dotyčnicu). Ja som ale smernicu danej priamky a asymptot porovnala, sú rôzne, a teda ide naozaj o dotyčnicu k hyperbole.

↑ Arabela: ↑ FrantisekSW:
Už je mi to jasné :) děkuji Vám moc za pomoc , jako poděkování se Vám aelspon odměním zvýšením reputace. , ještě jednou mockrát děkuji.
↑ FrantisekSW:
ďakujem za zvýšenie reputácie; som rada, že som mohla pomôcť...
↑ FrantisekSW:
ešte aby sme uzavreli prvý príklad. Rovnica hyperboly, ktorej hlavná os je rovnobežná s osou x a stred S má súradnice [m,n], je
,
v našom prípade
.

↑ Arabela:
Ještě jednou moc děkuji i za to dokončení příkladu. Jsem Vám moc vděčný . :)