Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, potřeboval bych pomoct s výpočtem těch příkladů na téma kružnice, byl bych Vám moc vděčný za každou pomoc, nejlépe za vypočtení celého příkladu, jelikož jsem se s tím setkal poprvé, takže v tom mám trochu větší zmatek.
P.S byl bych rád kdyby mi šlo pomoct ještě dnes, mockrát děkuji.
↑ souteh:
Omlouvám se ale moc neříká, jsem ze školy už nějakou dobu, takže je to se mnou tak trochu těžké, rád s Vámi budu spolupracovat , ale asi by bylo lehčí kdyby jste mi to ukázal celé.
Základ je znát obecnou rovnici kružnice, ta je: ..
je x-ová souřadnice středu kružnice,
je y-ová souřadnice středu kružnice,
je poloměr kružnice.
Rovnici lze vydělit 5, dostaneme: .
Nyní chceme tuto rovnici dostat ve středovém tvaru, dáme k sobě a
:
Tuto rovnici potřebujeme dostat do základní rovnice kružnice (viz výše), provedeme právě doplnění na čtverec, kterým dostaneme 2 závorky umocněné na druhou.
z dostaneme
, protože platí
.
To není všechno... je nutné uvědomit si, že po roznásobení dostaneme , a proto musíme tu devítku následně odečíst.
Bude tedy:
Úplně stejným způsobem uděláme . Dostaneme
Pak už jen složíme dohromady: .. to už je obecný tvar kružnice, jak jsem psal na začátku, z něj snadno vidíme, že:
a
↑ FrantisekSW:
Priesečníky dostaneš \jednudocho, tak že vieš, že pre nejaký bod(y) musia platiť obe rovnice...
Pretože priesečník leží ako na priamke tak aj na kružnici...takže keď ho dosadíš do oboch rovníc musia obidve platiť....
Teda riešiš sústavu dvoch rovníc o dvoch neznámych...
Z prvej vyjadrím a dosadím do druhej...
upravím, dostanem kvadratickú rovnicu...t.j. dva a ku každému zvlášť dopočítam
a
Dostal som teda dva body, pre ktoré sú splné obe rovnice a to sú hľadané priesečníky a