Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 05. 2013 19:53

Domkalala
Zelenáč
Škola: základní
Reputace:   

geometrie - prosím pomoc

Ahoj, potřebovala bych poradit s geometrií nevím si s tímhle příkladem rady.
Přímky p,q svírají úhel 75°. Sestroj všechny kružnice o poloměru 18mm, které se přímek p, q dotýkají.

Zkoušela jsem narýsovat ty dvě přímky se 75° a pak jsem mezi nima naměřila 36mm (18+18mm aby se mi pak mezi ně vešla ta kružnice o poloměru 18mm) jenže to mi neuznali že je to prý jen ošálení této úlohy a že prý to má jiné řešení tak se ptám vidíte ho v něm ? :D Děkuji Domča
dominika.vaskovska@seznam.cz

#2 02. 05. 2013 21:27

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: geometrie - prosím pomoc

Zdravím, to jsi skutečně "ošálila" :-) Bylo třeba využívat vlastností množin bodů. Pokud kružnice se dotýká přímek svírajících úhle, potom střed této kružnice leží na ose úhlu a od jednotlivých ramen má vzdálenost 18 mm.

Osu uhlu sestrojíš - to je množina všech středů kružnic dotýkajících se ramen úhlu. V dalším kroku je třeba jednoznačně určit polohu středu kružnice s poloměrem 18 mm. Můžeš použit minimálně takové možnosti - buď sestrojit ekvidistantu k ramenu uhlu, nebo využit  stejnolehlost a sestrojit pomocnou kružnici, nebo využit na pomoc Thaletovu kružnici (a možná i něco dalšího).

Kterou metodu bys zvolila na dokončení? Také nezapomenout na všechna řešení. Stačí tak na úvod? Děkuji.

#3 02. 05. 2013 22:10

Domkalala
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena:
Ahoj, děkuju moc, ale bohužel jsem v 8 třídě a nevím co to je ekvidistanta nebo stejnolehlost nebo nám o alespoň neříkali :D. Něco jsem zkoušela tak snad je to podobné způsobu Thaletovky :D. Ale děkuji Domča :).

#4 02. 05. 2013 22:31

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Domkalala:

také děkuji, tak tomu řekneme nějaké lepé :-) Asi po vás mohou požadovat buď sestrojení os úhlů + rovnoběžek stejně vzdálených od jednotlivých ramen (tomu se říká ekvidistanta), nebo jen sestrojení 2 rovnoběžek stejně vzdálených od ramen - jako v příkladu 10 cca na 17 str.

#5 03. 05. 2013 11:31

Domkalala
Zelenáč
Reputace:   

Děkuji moc, měla jsem to jako jediná. Díky Vám mám jedničku.  Použila jsem to cvičení 10 z toho odkazu. :) Domča

Zápatí