Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mam vektorovy prostor vsech symetrickych ctvercovych matic radu 2 a mam najit dimenzi tohoto prostoru a potom bazi, ktera obsahuje invertabilní matice. Nikdy jsem se s takovou ulohou nesetkal, opravdu vubec netusim co s tim mam delat. Dekuji za pomoc...
↑ malyjen:
Podobne cvicenie tu bolo nedavno riesene.
Prakticky, najprv napis vseobecnu formu takych matic.
A vysetri ako charakterizovat taky vektorovy priestor. ....

Tak dimenze určitě není 2, nic se gaussovat nebude. V matici jsou 3 nezávislé parametry, tedy dimenze je 3.
Pokud budeš hledat bázi, tak si zvolíš chytře parametry a,b,c tak, abys dostal 3 lineárně nezávislé matice s nenulovým determinantem (to je ta invertibilita).

Ono o tom asi na netu ani nic nebude, to jsem si právě vymyslil.
Na matici můžeme pohlížet i jako na uspořádanou k-tici čísel, zapsanou do nějakého schématu. A uspořádaná k-tice čísel už je vektor. A tam má LN smysl.
Ono je v tomto případě úplně jedno, jestli budeme uvažovat matice tvaru
nebo vektory
. Alespoň já to tak chápu. Pokud se mýlím, pak věřím, že mne ↑ vanok: opraví, neboť je v problematice mnohem znalejší.
Pozdravujem ↑ Hanis:,
Mas na 100% pravdu. V podstate ide o dve formy oznacenia toho isteho objektu.
↑ malyjen:
Na hladanie vhodnych vektorov nejakej bazy ( to su v tomto pripade matice, ako ta na to upozornil kolega ↑ Hanis:) mozes pouzit uvahy napr vdaka determinantom.