Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ marnes:
Ahoj, když už se tady řeší ty výpočty úhlů, zajímalo by mě zda se to dá řešit i nějakým výpočtem? Ve škole sice tabulky použít můžeme (kalkulačku ne), ale někdy se do toho zamotám a celkem mě to zdržuje.
Zkoušela jsem řešit výpočtem pomocí údaje, že
pomocí tohoto jsem chtěla zjistit kolik se například rovná
což je samozřejmě 30°, ale pokud použiji například
tak mi to výpočtem vyjde 36° a podle kalkulačky 37° (zaokrouhlených) což je docela rozdíl. Zajímalo by mě proč je ve výpočtu tato ztráta? Zkoušela jsem převádět na minuty, ale i tak jsem furt u 36°.

↑ xstudentíkx:
Řekl bych že v tom máš zmatek.
Tento zápis je špatný, podle toho co říkáš a jak popisuješ výpočet
?? dle mého to má být takto
a v tabulkách najdeme že 

↑ marnes:
Ano zapisuje se to takto, ale jak vidím pochopil si co to má znamenat :). Avšak i tak by mě zajímala odpověď na moje otázky...

↑ xstudentíkx:
Přiznám se, že trochu v tvých otázkách plavu. Chtělo by to konkrétní příklad

↑ marnes:
Ok nejspíš jsem se špatně vyjádřila, budu mít pravoúhlý trojúhelník přepona bude mít 5 cm, přilehlá odvěsna 3 cm a protilehlá bude mít 4 cm (pro úhel
) . Dostanu za úkol vypočítat
vypočítám
a teď budu muset
převést na stupně a nebudu mít ani kalkulačku, ani tabulky (či jiní pomůcky, kromě hlavy a papíru s tužkou :)) Dokážu to převést na stupně?

↑ xstudentíkx:
Tak to nejde, leda by jsi znala tabulky zpaměti.
Musíme mít kalkulačku nebo tabulky.
Jen chybička v zápisu, má být 

↑ marnes:
Dobře, děkuji za utvrzení (zápis je opravený). :)
Ahoj ↑ xstudentíkx:,
ja poznám také "tabuľky goniometrických funkcií spamäti". Sú s menšou presnosťou, ako kalkulačka či školské tabuľky, ale zato si ich môžem "vyrobiť" na počkanie, hocikedy to potrebujem.
Stačí si pamätať takúto postupnosť čísel:
2, 4, 8, 10, 12, 14, 16, 17, 17
(pre kontrolu: ich súčet je 100).
Vezmem posledné číslo, delím ho stomi, a dostanem sínus 10 stupňov.
Vezmem súčet posledných dvoch čísel, delím stomi, a dostanem sínus 20 stupňov.
Súčet posledných troch dá po delení stomi sínus 30 stupňov,
atď.
Takže 

Je tam aj sínus 90 stupňov, čo sa týka už rozšírenej definície goniometrických funkcií, zatiaľ si to všímať nemusíš.
Je celkom prekvapujúce, aká jednoduchá metóda, a aká celkom dobrá presnosť...:)
Ak by ťa zaujímalo, ako zistiť týmto štýlom sínus napríklad 47 stupňov a tak podobne, poznám spôsob...:)

↑ Arabela:
Ahoj, perfektní a přitom jednoduchá metoda, moc děkuji za ukázání také by mě zajímalo zda to platí například i u goniometrické funkce kosinus? Jak zjistit sinus 47° to je trochu složitější, ale sinus 45° ten bych už zjistila (polovina z rozdílu mezi 40° a 50° a tu přičtu k hodnotě 40°), u těch složitější bych asi musela taky dělit....
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c … in.svg.png
Tady máš graf funkce, podle které to počítá kalkulačka. Když nemáš kalkulačku ani tabulky, tak to nevypočítáš, leda znát funkční předpis sinu.
Arabelina metoda je taky dobrá, ale přece jen u úhlú, které nejsou násobky deseti..
Nejlepší je kalkulačka. Počítá s mnoha desetinými čísly a když nezaohrouhluješ, tak je všechno přesný na vteřiny (z vlastní zkušenosti).
↑ xstudentíkx:
používa sa na to tzv lineárna interpolácia. Je to jednoduché. Môžeš si všimnúť, že čím väčší uhol, tým väčší jeho sínus (aspoň pre ostré uhly to tak platí). 

Rozdiel medzi týmito hodnotami je 0,76-0,64=0,12. Takže rozdielu 10 stupňov (50-40=10) odpovedá rozdiel funkčných hodnôt 0,12.
Jednému stupňu bude odpovedať 0,12:10=0,012, siedmim stupňom 7-krát viac.
.
A tak poodobne...:)
Čo sa týka funkcie kosínus, možno použiť vzťah
.
Takže platí

atď.
No a ak by si potrebovala hodnoty funkcie tangens,
platí
, resp.
,
takže si môžeš zostaviť malé súkromné tabuľky pre všetky goniometrické funkcie...:)
Funkce sinus není lineární, proto to nemůže fungovat.
Koukni se na ten graf :)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c … in.svg.png

↑ Arabela:
:) Opravdu úžasný způsob, hodnoty 2,4,8... jsou lehce zapamatovatelné, takže se způsob naučím podrobněji a určitě se mi bude hodit, ještě jednou moc děkuji :)
Ahoj ↑ ProstěJá:,
samozrejme, ak máš k dispozícii 5-miestne, 6-miestne či 8-miestne hodnoty, nebudeš používať tieto 2-miestne. Sú ale situácie, kedy táto presnosť stačí.
Čo sa týka lineárnej interpolácie, vychádza z toho, že krivka sa dá na určitom malom úseku aproximovať úsečkou - o tom to je.
↑ xstudentíkx:
a mňa veľmi teší, že táto milá "metóda" našla svojho adresáta...:)
Mezi hodnotama 40° a 50° postupuješ, jako kdyby to byla lin. fuknce.
http://www.wolframalpha.com/input/?i=sin+47
Arabela napsal(a):
Rozdiel medzi týmito hodnotami je 0,76-0,64=0,12. Takže rozdielu 10 stupňov (50-40=10) odpovedá rozdiel funkčných hodnôt 0,12.
Jednému stupňu bude odpovedať 0,12:10=0,012, siedmim stupňom 7-krát viac..
Sama musíš uznat, že nepřesnost je velká..
↑ ProstěJá:
OK, netvrdím, že metóda je nejaká zvlášť presná. Ale pre také orientačné výpočty v teréne, keď si nechceš brať so sebou kalkulačku, je celkom fajn, to snáď uznáš...:)

↑ ProstěJá:↑ Arabela:
To, že metoda není úplně přesná, je trochu pravda, ale já zase nepotřebuji počítat hodnoty 47°, to se mi vyplatí kouknout do těch tabulek, ale hodnoty po desítkách jsou velmi přesné a to mi bohatě stačí, ono na základce se to zase tolik nekontroluje... :)