Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, potřebovala bych prosím pomoct s tímto příkladem:
Kolik navzájem neizomorfních kořenových nadtěles má polynom
nad tělesem
? Jak vypadá rozkladové nadtěleso tohoto polynomu?
Nevím, jak na to jít. Zatím jsem si akorát vypsala kořenová nadtěleso pro
a mám tyto: 
Nemohl by mi, prosím, někdo poradit? Díky

↑ drabi:
Ahoj,
zkus na ty kořeny polynomu koukat jako na komplexní čísla v exponenciálním tvaru.
Bude se taky hodit pozorování, že kořeny tohoto polynomu tvoří cyklickou podgrupu multiplikativní grupy onoho rozkladového tělesa.
↑ OiBobik:
Ahoj, díky za odpověď..
Takže mám kořenová nadtělesa
. A jde tedy o to, která jsou izomorfní..
Pro jednotlivá
dostávám (aspoň myslím) stejná kořenová nadtělesa.
Tedy mě zajímá jen
. Ale co s tím dál?

↑ drabi:
1) Jak lze tedy nějak hezky popsat to rozkladové nadtěleso? Tj. nejmenší takové, které obsahuje všechny tyto kořeny zaráz?
2) Toto
Pro jednotlivá
dostávám (aspoň myslím) stejná kořenová nadtělesa.
není pravda...
Zkus zjistit, pro která
jde o totéž těleso a pro která
jde o tělesa různá (a dokonce neisomorfní).
Hint k oběma dvěma bodům: Souvisí to s tím, že
je cyklická grupa vzhledem k operaci násobení.
↑ OiBobik:
Tak rozkladové nadtěleso bude těleso, které bude obsahovat ty prvky z neizomorfních kořenových těles..
A co se týče druhé části, tak tam, myslím, že záleží na řádu daného prvku. Je-li prvek řádu 1, pak se jedná o 1. Prvek řádu 2 je jen -1
No a pak už reálné prvky nejsou..
Takže pokud prvky mají stejný řád, pak generují stejnou podgrupu a tedy nám dávají stejné kořenové nadtěleso.

↑ drabi:
Ano, ta druhá část je správně. Takže "kolik je neisomorfních kořenových rozšíření Q určených x^n-1" je totéž, co "kolika různých řádů může být prvek cyklické grupy o n prvcích". Z toho by už měla být jasná odpověď.
K té první otázce: Jaké těleso nageneruje kořen
?
↑ OiBobik:
To nageneruje těleso, které obsahuje všechny kořeny. Takže to bude to rozkladové nadtěleso. (?)
OiBobik napsal(a):
Ano, ta druhá část je správně. Takže "kolik je neisomorfních kořenových rozšíření Q určených x^n-1" je totéž, co "kolika různých řádů může být prvek cyklické grupy o n prvcích". Z toho by už měla být jasná odpověď.
Omlouvám se za natvrdlost, ale nevím, jak to jinak zapsat, než jsi to napsal ty.

↑ drabi:
1) Ano, bude to to rozkladové nadtěleso.
2) Jde o to, že konečná cyklická grupa obsahuje za každého dělitele D svého řádu (právě jednu) cyklickou podgrupu řádu D. Spec. tedy obsahuje i prvek řádu D. A naopak, řád každého prvku grupy je některým z dělitelů řádu oné grupy (viz Lag. věta).
↑ OiBobik:
Omlouvám se, nevím, kam směřuješ. Tak těch prvků je stejně jako počet k: k|n.

↑ drabi:
No teď to stačí jen poskládat dohromady:
dva prvky z množiny kořenů
dávají stejné kořenové nadtěleso, právě když se jejich (multiplikativní) řády shodují. Jde tedy o to zjistit, kolika různých řádů se nabývá.
No ale protože multiplikativní grupa
je cyklická, pak se nabývá všech možných řádů, tj. pro každého dělitele D čísla n tam sedí nějaký prvek řádu D.
Celkem tedy počet neisomorfních kořenových rozšíření určených polynomem x^n-1 je počet dělitelů n.
Co je potřeba ještě promyslet:
Z čeho lze nahlédnout, že pokud mají kořeny z množiny výše různé multiplikativní řády, pak jsou skutečně ta kořenová rozšíření určená těmito kořeny neisomorfní?
↑ OiBobik:
tak to bude tím, že ty podgrupy jsou teda disjunktní, krom 1. nebo něčím jiným?:(
Stránky: 1