Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 05. 2013 12:53

Maros
Zelenáč
Reputace:   

Energia potrebna na prekonanie odporu vzduchu

Zdravím chcel by som si overiť, či je tento vzťah správny . Vozidlo s čelnou plochou $S_{x}$ , koeficientom odporu vzduchu $c_{x}$ sa pohybuje konštantnou rýchlosťou "v" vo vzduchu o hustote $\varrho$ . Začne spomaľovať konštantným zrýchlením "a" až zastane. Energia potrebná na prekonanie odporu vzduchu:  $E=\frac{1}{4} \cdot c_{x} \cdot S_{x}\cdot \frac{\varrho }{2}\cdot \frac{v^{4}}{a}$

#2 06. 05. 2013 18:15

GeekRobert
Škola: SPŠ J.Murgaša
Pozice: Študent
Reputace:   

Re: Energia potrebna na prekonanie odporu vzduchu

Ak spomaľuje konštantne tak mi to vychádza $E = \frac{1}{4} * c_{x} * S_{x} * \varrho * \frac{v^{4}}{a}$.
Odkiaľ si dostal $\frac{\varrho }{2}$ ??

#3 07. 05. 2013 11:01 — Editoval Maros (07. 05. 2013 11:05)

Maros
Zelenáč
Reputace:   

$\frac{\varrho }{2}$ je zo základného vztahu pre odpor vzduchu $O_{vz}=\frac{1}{2}S_{x}\cdot c_{x}\cdot \varrho _{vz}\cdot v^{2}$, ktorý sa dosadí do vztahu pre energiu $E=\int_{0}^{t_{a}}F_{vz}\cdot v dt = \int_{0}^{t_{a}}\frac{1}{2}S_{x}\cdot c_{x}\cdot \varrho _{vz}\cdot v^{2}\cdot v dt =\frac{1}{2}S_{x}\cdot c_{x}\cdot \varrho _{vz}\int_{0}^{t_{a}} v^{3}dt$ a $v$ sa da vyjadrit ako $a\cdot t$ dosadi sa $E=\frac{1}{2}S_{x}\cdot c_{x}\cdot \varrho _{vz}\int_{0}^{t_{a}} (a\cdot t)^{3}dt =\frac{1}{2}S_{x}\cdot c_{x}\cdot \varrho _{vz}\cdot a^{3}[\frac{( t)^{4}}{4}]^{ta}_{0}=\frac{1}{2}S_{x}\cdot c_{x}\cdot \varrho _{vz}\cdot a^{3}\cdot \frac{ t_{a}^{4}}{4}$  a $t_{a}$ je čas zastavenia a to je $t_{a}=\frac{v}{a}$ vysledný vztah po vykratení $a$ je $E=\frac{1}{4} \cdot c_{x} \cdot S_{x}\cdot \frac{\varrho }{2}\cdot \frac{v^{4}}{a}$  toto odvodenie som nasiel v jednej práci a vyzerá to dobre preto zistujem ci je niekde chyba.

#4 07. 05. 2013 18:20

GeekRobert
Škola: SPŠ J.Murgaša
Pozice: Študent
Reputace:   

Ak to počítaš cez integrály tak spočítaš aj so skutočným spomaľovaním (v skutočnom svete), ktoré konštantné není. Pretože pri nižšej rýchlosti sa zníži odpor vzduchu a aj spomaľovanie. Môj vzorec ráta s konštantným spomaľovaním.
V tvojom zápise som nenašiel chybu. Podľa mňa to máš správne.

Zápatí