Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 05. 2013 20:05

breta21
Místo: MGO
Reputace:   

geometri- sestrojeni trojuhelniku

ahoj,  mohl bych se zeptat, jak by se dal sestrojit trojuhelnik, když znam stranu b, vyšku na stranu a, polomer kružnice vepsane?

doufam že to tady ješte nikde neni, když tak stači link :)

Dik

• (téma jako vyřešené označil(a) breta21)

#2 07. 05. 2013 20:35 — Editoval jelena (07. 05. 2013 21:49)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: geometri- sestrojeni trojuhelniku

Zdravím,

sestrojím stranu b (AC) a pomocí Thalet. kružnice sestrojím trojúhelník AVC (V je pata výšky na str. a). Tak mám určenou polohu strany CB. Pro dokreslení použiji kružnici vepsanou - střed kružnice vepsané je na ose úhlu ACB a v vzdálenosti poloměru od str. AC. Spojením SA mám úhel SAC = polovina úhlu CAB. Stačí tak? Děkuji.

doufam že to tady ješte nikde neni, když tak stači link :)

určitě tady někde musí být, link jsem ale nenašla (zde snad není) :-)

Edit: opraveno "opsaná" na "vepsaná"

#3 07. 05. 2013 21:09

breta21
Místo: MGO
Reputace:   

↑ jelena:  Děkuji, prošel jsem, vyzkoušel a šlo by to určite tak, ale ten posledni krok by se asi moc nelibil, je to moc "barbarske"..ikdyž pomoci oblouku a delky oblouku by to šlo i presne, mne pak napadlo na dokončeni trojuhelniku sestrojit thaletovu kružnici nad stranou AS ?

#4 07. 05. 2013 21:48

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ breta21:

"barbarské" :-) přenášení úhlu patří k základním konstrukcím, ovšem nesmíme zapomenout (dle klasika a nejen), že pro přenos používáme pouze kružítko.

Můžeš používat i svou konstrukci - ničemu neodporuje, ale Ty pro dosažení stejného cílu potřebuješ 5 operací, já jen 3, na nákresu budu mít méně pomocných čar atd. :-) V předchozím příspěvku ještě opravím "opsanou" na "vepsanou" (podle popisu jasné, za přepsání se omlouvám).

Zápatí