Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
mám problém s dvěma poměrně lehkými cvičeními, postup chápu, ale ke správnému výsledku se nemůžu dopočítat.
První příklad zní: určete číslo p tak, aby vektor v byl směrovým vektorem přimky AB![kopírovat do textarea $A [\sqrt{3}; 1]
B [1; -\sqrt{3}]
v=(1;2+p)$](/mathtex/49/496b963eb28f9517be33afafe2a845f6.gif)
Výsledek:
Druhý příklad: zjistěte, zda bod C leží na přímce AB![kopírovat do textarea $A [0;3]
B [-\sqrt{2};3\sqrt{2}]
C [2+\sqrt{2};0]$](/mathtex/33/33be4be1020b4136328111c6e255320f.gif)
Výsledek: bod C na přímce leží, ale jak se k tomu přišlo netuším
Byl by tu prosím někdo tak ochotný, kdo by mi rozepsal postup při počítání? Už nad tím sedím pěknou dobu a pořád mi to nevychází.
↑ littleem:
směrový vektor přímky AB je 
Pokud má být
také směrový vektor, musí platit 
tj. v souřadniciích
a z toho 
Z této rovnice spočítáš 
↑ littleem:
Spočítáš si vektory
a 

Pokud všechny tři body leží na jedné přímkce, vektory budou kolineární, tj bude platit
A stejné jako v předchozím případě spočítáš 
Pokud ti vyjde u obou souřadnic stejné, je to OK a body leží na přímce.
Děkuju moc za vysvětlení postupu, ale tomu rozumím, nelze mi to akorát vypočítat:/ pořád se nemůžu dopočítat ke správnému výsledku, ikdyž rovnici mám napsanou správně. Počítání s odmocninami není moje silná stránka, nemohl bys mi prosím napsat výpočet? ↑ zdenek1:
↑ littleem:
první složky: 
druhé složky: 
Oba poměry jsou stejné, body leží na přímce.
Děkuji děkuji děkuji, moc jste mi pomohli, chyba nalezena:)↑ zdenek1: