Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý večer, ještě si opakuji otázky na zítřejší test a téma světlo není zrovna moje oblíbené, a tudíž by mě zajímalo řešení ještě jedné úlohy.
Obvykle si dokážu věci snadno představit, ale toto mi furt nějak nejde. U otázka a) bych odpověděla C, ale nemám pro to žádné "fyzikální" vysvětlení a tudíž nevím odpověď b) (pokud je to a) vůbec dobře) a u c) bych odpověděla, že se stín bude prodlužovat, ale zase platí, že pokud se nemění úhel světla a velikost předmětu, který ho vrhá, tak velikost stínu je stejná. Kéž by tam zadali rozměry a úhly :)
Prosím o pomoc. :)

↑ xstudentíkx:
vem pravítko a rýsuj. Rýsuješ polopřímky vycházející ze světla a spojuješ s hlavou a kam polopřímka dopadne na zem, je konec stínu

↑ marnes:
To asi nepůjde, jelikož zadání mám momentálně pouze v elektronické podobě, ale je mi z toho jasný, že je to C a tedy i odpověď b) a stínu se bude měnit úhel, ale bude se jen posouvat společně s osobou, tudíž bude stejný?
↑ xstudentíkx:
Stín se sice bude pohybovat společně s osobou, ale zároveň se bude zkracovat (při pohybu osoby k budově, a naopak prodlužovat při vzdalování od budovy). Světlo je sice upevněno, ale úhel paprsku světla, který vytváří okraj stínu hlavy, se při pohybu osoby mění.