Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

No takže co jsem vyvedl:
Zjistil jsem, že vektory nejsou ortogonální a proto jsem chtěl udělat Gramm-Smithův ortogonizační proces.
Bohužel, mi ale nevyjde, resp. nemůže vyjít když mám poslední vektor 0,0,0 ten asi nijak neupravím ani tím úhlem (či co to je).
Moc prosím, kde mám chybu? Nespočítal jsem špatně už tu charakteristickou rci? Nebo je brouk někde dále?
Díky
Asi tam je nekde chyba, zkuste si vlastni hodnoty a vektory spocitat nejakym online formularem. Musi to vyjit ortogonalne.
Vlastni vektor hledame nenulovy (Vas v3 je nulovy)
↑ Everald:
Zkoušel jsem počítat i s jinými vektory, a pokud jsem neudělal nějakou příšernou chybu tak to asi mám:
tedy v1 = 0,0,0
v2 = 0,1,0
v3 = 1,0,1 --- po té ortogonizaci.
Může mi někdo napsat jestli to je správně? Dík
jak uz jsem psal, je to spatne.
Eigenvectors of the matrix in format [[[eigenvalues], [respective multiplicites]], 1st eigenvector, 2nd eigenvector, ...]: [[[1,-1,3],[1,1,1]],[1,0,-1],[0,1,0],[1,0,1]]
co znamena "po té ortogonizaci."? Vypocitaji se vlastni vektory a ty uz budou ortogonalni.
Doporucuji podivat se na teorii s tim spojenou. Vlastni vektor v1 nemuze byt nulovy.
↑ kaja.marik:
Ok, teorii mám před sebou, cvičný příklad co počítala lektorka na cvikách mám taky před sebou, vím co mám dělat, ale když se to pokaká tak nevím jak mám kde najít chybu.
Třetí vektor je nulový, ale co mám dělat když mi nulový vyšel a to jsem ho počítak několikrát.
Kdyby jste mi ho spočítal, bylo by to perfektní, pak bych už se dále hnul.
"Eigenvectors of the matrix in format [[[eigenvalues], [respective multiplicites]], 1st eigenvector, 2nd eigenvector, ...]: [[[1,-1,3],[1,1,1]],[1,0,-1],[0,1,0],[1,0,1]]"
tohle je stejné jako by jste napsal "blablabla" nic mi to neříká, tudíž mi to nepomáhá, tudíž ...
Co mi pomůže teorie, když nevím jak najít "chybu".
nevim jak jste spocital v3, takze nemuzu napsat kde mate chybu. Ale dalo by se vzit v3=(1,0,1) nebo jeho libovolny nasobek
To co jsem napsal byl vykopirovany vysledek ze stranky matek.hu, protoze se mi to nechtelo pocitat rucne. Jestre je potreba vektory zkratit na jednotkovou delku.
ortonormalizace, doplnění do matic a zkouška a "voila" hotovo a správně
↑ kaja.marik:
sorry za ta muka se mnou :-)
Stránky: 1