Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, potřeboval bych helfnout s jednim příkladem. Tak nějak vím, že je nutno pro jeho spravné určeni využit boolevské zákony, ale nějak jsem opomněl postup. Tak by se mi hodilo, kdyby se našla nějaká dobrá duše a trošku mi s tím pomohla. 
Diky moc.
Dobrý den, kdy se podívám na poslední výrazy, tj.
, tak můžu díky asociativitě psát
, což je zjevně tautologie, a proto je tautologií i celý výraz, protože se jedná o logické součty (konjunkce). V zadání by šlo najít např. negaci ekvivalence, ale opravdu není potřeba pracovat s celým výrazem.
↑ MirekH:
Děkuji moc, jen takový poddotaz.
Pokud jsou výrazy logicky sčítány a jeden z výrazu je tautologie, je výsledkem tautologie ?
Za jakých podmínek bych musel dále ověřovat ?
Měl jsem dojem, že jsem to pochopil , když jsem to prvně slyšel, ale když se k tomu zpětně vracím před zkouškou, tak zjišťuji, že tomu moc nerozumím. Pravě proto mohou být mé dotazy "stupidní".
Každopádně ještě jednou děkuji za snahu a radu.
Gord napsal(a):
Pokud jsou výrazy logicky sčítány a jeden z výrazu je tautologie, je výsledkem tautologie ?
Za jakých podmínek bych musel dále ověřovat ?
Ano, výsledkem je tautologie. V případě logického součtu výrazů není třeba ověřovat - zákon vyloučeného třetího.
Stránky: 1