Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, mohl byste někdo prosím zkontrolovat, že následující příklad nemá řešení?
Petáková 1. vydání 101/29 a):
Jsou dány body
,
. Na ose
určete bod
, aby platilo:
.
Podle výsledků je řešením
.
↑ Rumburak:
by moc nepomohlo, protože to taky nemá řešení. Zadání sedí pro úhel 120°, což odpovídá tomu, když člověk přehodí znaménka u cosinu, a to se při nepozorném umocňování může stát.
Jenom jsem chtěl mít kontrolu, že udávaný výsledek nesedí k zadání. Vždycky znejistím, když mám jít proti Petákové :)
↑ MirekH:
Zdravím,
ne proti, ale ruku v ruce vpřed k lepším výkonům - sbírka je to bez pochyby dobrá. Zajímavé je, že když jsem teď v obchodě potřebovala podívat do novějšího vydání Petákové, tak pořád měli stejné, jak mám doma: tedy ani nevím, zda vydali něco nového, nebo stále dotiskuji. Viděl někdo jiné vydání, než 1.?
V této úloze také mi vyšlo jinak, než ve výsledku, ale byl to jen rychlý nástin výpočtu. Errata k Petákové jsou zde, můžeš po ověření přidat.