Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, potřeboval bych se ujistit, zdali jsem správně pochopil slabě antisymetrickou relaci.
Viz. obrázek:
Za A - je relace symetrická (protože A je v relaci s B a naopak (to same pro C))
Za B - je relace slabe antisymetrická? Je tomu tak? Protože obsahuje jednou (protože A je v relaci s B a naopak)
Takhle jsem to pochopil na wiki, díky za ujištění, popřípadné ujasnění.
↑ jarrro:
Ano, přesně na tom odkazu.
a bylo v relaci s b a zároveň b v relaci s a. Podle toho, jestli se tato podmínka vztahuje i na stejné a, b, se liší pojem slabé a silné antisymetrie.
Jak by tedy vapadala SLABĚ antisymetrická relace?
↑ jarrro:
Definice co jsi napsal je hezká, nakreslil jsem si to, ale stejně nechápu, co je slabě antisymetrická relace.
Z toho co tam píši je to úplně to samé.
Slabě antisymetrická relace:
Binární relace R na množině X nazývá slabě antisymetrická, platí-li pro všechna a a b z X, že jestliže a je v relaci s b a b je v relaci s a, pak a = b.
Symetrická relace:
V matematice se binární relace R na množině X nazývá symetrická, pokud pro každé a a b z X platí, že pokud a je v relaci s b, je i b v relaci s a.
↑ PanTau:áno to sú slovné definície a súhlasia so symbolickými
tá tvoja Bčková relácia nie je antisymetrická,lebo
teda aspoň ja pri takomto "diagrame" predpokladám, že 
Takže, jaký ,,druhy,, šipek musí obsahovat aby byla slabě antisymetrická?
↑ jarrro:
Tou kružnicí o velikosti 2 je myšleno toto:?
↑ jarrro:
Aha, tak už to chápu, pokud obsahuje kružnici o velikosti 2 (což je o jedno kolečko méně než jsem namaloval) je slabě antisymetrická.
Díky za vysvětlení :-)
↑ jarrro:
Jásný, správně jsem to pochopil, ale blbě napsal, děkuji ! :-)
Stránky: 1