Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
mám tu jeden takový důkaz a rád bych se tu s tím rozšířil:

Hledal jsem různě na internetu, Dr.Math nebo jak se jmenuje, našel jsem aji toto:
http://www.mathdb.org/resource_sharing/ … l_rule.pdf
Mám to dokázat pomocí tohoto:
existuje c v intervalu (a,b) takové, že pro f,g spojité na [a,b] (jejichž derivace na tom intervalu existují a g'(x) je nenulová pro každé x)
Mohl bych tvrdit, že mám f(a)=0 a g(a)=0? To by pak bylo jednoduché a to by pak nešlo o tuto verzi onoho pravidla. Tedy tudy ne.
Označím 
Potom ukážu 
Využiji nějak toho, že se ty limity f,g sobě rovnají?
Nevím, dál nevím, tady už to tedy nechám...a poprosím o pomoc.
Moc děkuji,
kolejo
ten dokaz nie je uplne trivialny. mozes si ho pozriet na wiki.
edit: na tomto fore su nejak divne kodovane apostrofy a asi preto nefunguje ten odkaz (teda aspon mne) a neviem to opravit, ale da sa to vygooglit: "lhopital wiki" a v anglickej verzii clanku sekcia: general proof
↑ Brano:
Ano, děkuji.
K tomu důkazu tam jsem hledáním dospěl, tak se na něj pozorněji ještě podívám. Mám totiž problém s tím, že obě ty limity se rovnají nekonečnu a nejen g. Tímto by to mělo být o dost jednodušší, tak se ptám, v čem to je.
↑ Brano:
chcel som povedat, že
, že lim f=lim g=oo
v těch důkazech které nacházím se neřeší lim f. ale asi něco míjím, tedy...
no znovu a znovu se dívám na tu wikipedii a pomalu mi to dochází.
tak se dnes ještě ozvu s jakýmsi překladem důkazu pro fórum a pro mě, čímž pak téma budu moct uzavřít.
Děkuji za pomoc
aha mal si na mysli toto?
netreba predpokladat, ze aj
aj
ale staci prepokladat iba, ze 
to som si predtym neuvedomil, ale je to tak - trochu sa to da nahliadnut tak, ze ak by
potom by obe limity vysli jednoducho nula a teda efektivny dokaz limitu
ani nebude spominat.
Ano jasne. ono sa to obvykle zvykne predpokladat,len to vyzera tak, ze to predpokladat netreba a da sa to dokazat aj bez toho. To nic nemeni na spravnosti tvrdenia.
Ak A implikuje C tak potom aj A&B implikuje C.
ps: a samozrejme predpoklad existencie
je podstatny, lem som ho predtym nevypisoval, lebo to som povazoval za samozrejme
↑ Brano:
tak jsem to právě z toho dodělal a nemá smysl sem z toho cokoliv psát, protože na nic nového jsem nepřišel, žádnou poznámku k tomu ještě nemám.
Třeba ale s něčím přijde Hanis, který se tu nejspíš večer zjeví, tedy téma ještě ponechám nevyřešené. (kdyby cokoliv kdokoliv někdo chtěl, tak je taky vítán)

No já bych se to pokusil vyklepat tak, že když lim f'(x)->oo, tak limita 1/f'(x) jde do nuly atd. čímž bychom se dostali k tomu jednoduššímu důkazu.
Ale nevím, jestli je to korektní...
Pozri na tento dokaz
V neprazdnom intervale
cast
existuje realne
take, ze
cize

Ak 

Akoze
,a tiez akoze
, mozme vybrat
take ze
je take blizke ako chceme k 
potom pre take
,akoze
ide k nekonecnu, mozme vzdy najst interval
cast
taky, ze
nie je nula a
a
take bizke k
ako len chceme pre kazde
]a, r[.$
podla wikipedie
↑ vanok:
Sice jsem to chvíli musel luštit, ale mezinárodnost matematiky zafungovala a mám to.
Děkuji moc
EDIT:
je to nakonec tedy velmi srozumitelné,
ještě jednou moc děkuji,
s pozdravem
↑ kolejo:
to je standardne pouzivany dokaz, zobral som to z wikipedie, a akoze som mily clovek, som ti to prelozil do slovenciny.
I ked je nutne sa ucit svetove jazyky.
Dobre pokracovanie.
Stránky: 1