Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mohl by mi prosím někdo poradit, jak na tento příklad? :)
Napište rovnice tečen vedených z bodu M(3,0), ke křivce y=(x-4):x . K výpočtu směrnice užijte derivaci.
Výsledek: t1: x-9y-3=0 t2: x-y-3=0
Směrnice mi vyšla 4:x na druhou, ale nevím jak mám pokračovat, když M není bod dotyku. Děkuji za radu :)

Cau,
spocitala jsi smernici tecny, ktera se zadaneho grafu dotyka v bode
. Spocitame teda smernici primky, ktera spojuje bod M a bod dotyku. Hledame takove x, pro ktere bude tato smernice stejna jako smernice tecny.
Vypocet:
A mohl bys mi prosém vysvětlit blíže, jak se dělá ta směrnice, moc jsem to z toho zápisu nepochopila..děkuji :)↑ nejsem_tonda:

↑ mark72:
Pokud mame body
,
, pak primka prochazejici body A, B ma smernici
Je tomu tak proto, ze smernice je zavedena jako tangens uhlu, ktery primka svira s vodorovnou osou (na obrazku zelene). Vypocet teda probiha podle obrazku
děkuji za radu, pochopila jsem :) ale když jsem počítala tu směrnici, tak jsem dala
, místo x-3 a už mi to nevyšlo. x mám
, nevíš proč to tak nejde? Děkuji ještě jednou za pomoc :) ↑ nejsem_tonda:

Tak v podstate tu smernici muzeme psat jako
(tedy az na znamenko stejne jako tu tvoji)
pokud mame na mysli smernici primky prochazejici bodem M[3,0] a bodem [x,y], kde
.
Ukaz svuj vypocet podrobneji, jinak nemuzu rict, proc ti to nevyslo.
Jeste poznamka ke smernicim:
Je jedno, jestli smernici pocitame jako
nebo
(to je totez), ale nemuzeme ji pocitat jako
. (Neni potreba si nic pamatovat, proste se ridim podle obrazku.)