Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Diana279:V kancelárii je zapojených 30 žiaroviek na sieťové napätie 230V. Každá má výkon 60W. Prípojka je dlhá 30m. Aký musí byť prierez prípojky, aby úbytok napätia nepresahoval 1,5%? Vedenie je z medi.
↑ Diana279:
Zdravím,
kolík celkem témat ohledně kancelářských žárovek jsi již založila? Pro upřesnění - počítáte v takovém typu úloh s dvojvodičovým vedením? Děkuji.
↑ jelena: Dobrý deň založila som ich viacej pretože nikde mi nikto neodpovedal a vôbec netuší m tento príklad sme dostali na domácu úlohu a moc ho potrebujem vyriešiť! Neviete mi pomôcť?
↑ Diana279:
A tak :-) Máme celkem cca 2400 témat bez reakce, pokud si každý autor založí další stejné, tak se nám zhroutí statistiky. A přivolávání pozornosti k problému je nepěkné celkově. Tak už to nedělej.
Neviete mi pomôcť?
Zkusím to, základní teorie a vzorce jsou zde.. Takové momenty je třeba dořešit:
a) jelikož v zadání není jasné, zda žárovky jsou paralelně nebo sériově, proto je třeba prokázat, zda je to jedno a celkový příkon se vypočte jako 30násobek jedné žárovky pro každé zapojení, nebo to není jedno a budeme počítat každou úlohu samostatně. Zvládneš to?
b)
počítáte v takovém typu úloh s dvojvodičovým vedením?
Děkuji, zdravím.
↑ Diana279:
Podstatné je, zda víš, proč musíme prokázat, že jak v případě sériového, tak i paralelního zapojení můžeme počítat
. Používáme náhradní schéma vedení - obrázek napravo. Na místě
máme našich 30 žárovek, zbytek jsou dráty vedení. Tedy po tomto ujasnění zůstane jen dosazovat do vzorců.
Tento "ověřovací kus úlohy" je obdobný postupu. Jinak, pokud budeme považovat tento krok za ujasněný, zbytek řešení je jasný? Jak jsi přepsala zadání do označení veličin? Co upřesnění ohledně použití dvojvodiče?
Pokud jsi již něco napsala, tak to sem dej, prosím (i kde jsi se ztratila). Děkuji.
↑ jelena: nenapísala som zatiaľ nič a toto je úloha do školy a v zadaní nemáme viac napísané. Nemohli by ste mi prosím Vás zostaviť tú rovnicu so všetkými veličinami aj pre sériové a paralelné zapojenie? Že by ste mi niak vytvorili tie rovnice a ja už len dosadila veličiny pretože stále niak nechápem. Ďakujem!
↑ Diana279:
Prosím Tebe, v tom odkazu, co máme, je všechno, co potřebuješ. V zadání nemáme napsáno, zda sériově nebo paralelně, tak nám stačilo dokázat (za použití vzorce
pro celou sadu žárovek), že to je jedno a
pro každý způsob zapojení (P1 je příkon 1 žárovky). To můžeš rovnou používat do dalších výpočtů.
Pokud máš zájem, tak to rozepiš, jak jsi pochopila, co máme počítat atd. Je to Tvá úloha, navíc na delší období, během kterého jsi mohla se zastavit i za učitelem, pokud něco uniklo a není jasné. Děkuji za pochopení.
děkuji, to je dobře.
V tom odkaze sú iné údaje
oproti čemu jsou jiné? Pokud oproti tomu, co máte ze školy, tak to, prosím, doplň. Mně údaje z odkazu sedí se sbírkou od Blahovce.
V kancelárii je zapojených 30 žiaroviek na sieťové napätie 230V. Každá má výkon 60W. Prípojka je dlhá 30m. Aký musí byť prierez prípojky, aby úbytok napätia nepresahoval 1,5%? Vedenie je z medi.
Použili jsme již 30 žárovek a výkon jednotlivých žárovek (jelikož není nic psáno o žárovce, tak bereme, že výkon a příkon žárovky je stejný). Jak označíme další údaje ze zadání:
"sieťové napätie 230V" je označeno ...?
"Prípojka je dlhá 30m" je označeno ...?
"úbytok napätia nepresahoval 1,5%" je označeno...? A číselně to je ...?
"Vedenie je z medi" je označeno ...? A v tabulkách jsi našla ...?
------------------------------------
cíl úlohy: "Aký musí byť prierez prípojky" je označeno ...?
Děkuji.