Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ c87:
Pri tej prvej "sérii" by som používal porovnávacie kritérium. Napríklad:
Nutná podmienka 

Platí
a rad b_n konverguje:
Teda konverguje aj pôvodný rad.
↑ c87:
Myslím, že áno. Ide o rady s kladnými členmi. Ale neviem, či to bude dostačujúce. Ak máš vyhlásiť konvergenciu na základe d'Alembertovho kritéria, tak to dokazuj tým kritériom :-) Ale myslím, že na tieto rady bude dostačujúce.
mohol by postup prveho prikladu vizerat takto?.png)
pri prvom postupe vypoctu sa nam vyskrtnu zatvorky (n+1) dalej nasobim zlomky povyskrujem mocniny na n-tu a vysledok je 3/2 co je mensie ako 1 teda rada konverguje...
EDIT: v tej prvej uprave som zabudol na 2 na (n+1), ale dalej by mal byt vypocet spravny,teda dufam :/
↑ c87:
Ten zápis je úplne chybne 
[tex]\lim_{n\to\infty}\frac{\frac{3^{n+1}}{(n+2)2^{n+1}}}{\frac{3^{n}}{(n+1)2^{n}}}=\lim_{n\to\infty}\frac{3^{n+1}}{(n+2)2^{n+1}}\cdot\frac{(n+1)2^n}{3^n}=\lim_{n\to\infty}\frac{3(n+1)}{2
↑ c87:
Ten zápis je úplne chybne 

Rad je teda divergentný. Ak si všimneš tak STOP už môžeš spraviť aj pri nutnej podmienke konvergencie:
ktorá pri tomto rade neplatí:
Dobrá rada, najprv vždy over platnosť tejto podmienky. Potom sa už nemusíš zbytočne oháňať rôznymi kritériami. Tie sú ti na nič, keď neplatí nutná podmienka.
tu je priklad cislo 3 omluvam sa ze je to male, blbo mi to ulozilo .png)
vysledok je 4/5 co je menise ako 1 teda rad konverguje, ale nutna podmienka sa rovna nekonecnu tak by nemal rad konvergovat nie ? mam v tom trosku gulas,potrebujem vysvetlit :) ... dakujem
↑ c87:
Rad spĺňa obe kritériá. Chyba bude niekde v tvojich výpočtoch. A prosím, už nikdy nepíš:
Píše sa:
↑ lukaszh:
mozes mi prosim ta vysvetlit preco rad splna obe kriteria?
↑ c87:
Skúsim použiť Cauchy-Hadamard:![kopírovat do textarea $r:=\limsup_{n\to\infty}\sqrt[n]{|a_n|}$](/mathtex/ed/eddef9a78b6ca512283aa51221fdd607.gif)
![kopírovat do textarea $r=\limsup_{n\to\infty}\sqrt[n]{\|\frac{1}{(n+3)5^n}\|}=\frac{1}{\limsup_{n\to\infty}\sqrt[n]{(n+3)5^n}}=\boxed{\frac{1}{5}}\;\Rightarrow\;R=5$](/mathtex/96/960a232d384fbab1ba5bd0ed2eca5829.gif)
Potom interval konvergencie 
Treba ešte vyšetriť krajné body intervalu.
Stránky: 1