Dobrý den, mohl byste mi někdo poradit jak se sčítají odmocniny, popřípadě napsat nějaká pravidla? Nevím jak vypočítat příklad odmocnina z 92 plus odmocnina z 207.Děkuji Martina

↑ martinakor:
Myslím, že jsem na to přišla, je výsledek 5odmocnina z 23?

↑ martinakor:
Ahoj odmocnina je číslo, které když po vynásobení samo sebou (5*5) ti dá číslo, které si odmocňovala, což v tomto případě správně nebude. Odmocniny se odvykle buďto vyhledají v tabulkách a nebo na kalkulačce, existuje způsob jak to odmocnit, pomocí výpočtu, ale postup je opravdu složitý, ani já sama ho nepoužívám. Rozhodně vám ve škole povolí tabulky a nebo v lepším případě kalkulačku :)

↑ xstudentíkx:
Tabulky ani kalkulačku použít nemohu, ale i tak děkuji

↑ martinakor:
A jsi na ZŠ? Myslím, že každý člověk, který potřebuje odmocnit použije kalkulačku. Z hlavy odmocníš pouze čísla typu 16, 25, 36, 49...... ale těžko třeba číslo 23, to bys mohla akorát tak tipnout, že to bude víc než 4 a méně než 5, jelikož je to blíž k 25, tak bych řekla, že to bude 4,7 až 4,8, podle kalkulačky 4,79, takže 4,8.
↑ xstudentíkx:
Zdravím,
důrazné varování - za propagandu kalkulaček na ZŠ :-)
Kolegyňka to vidí dobře a používá částečné odmocňování - jen to není přehledně zapsáno: ↑ martinakor:
, pokračujte, prosím, v tomto smyslu a bez kalkulaček. Děkuji.

↑ jelena:
Děkuji, omlouvám se za zápis, ale zatím jsem nepronikla do LaTeXového editoru, příště se polepším M
↑ martinakor:
také se omlouvám, neviděla jsem, že jsi přidala odpověď. Pokud budeš potřebovat pomoc s Editorem, tak můžeš v tomto tématu. Označím za vyřešené.