Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 05. 2013 14:39

Cesnek
Pozice: Antitalent na výpočty
Reputace:   

F-test a poté T-test (excel)

Může mi někdo pomoct s rozhodnutím jaký t-test použít? Sedím nad tím a snažím se pochopit logiku toho všeho, ale moc to nejde.

Mám příklad, kde je nutné nejdříve vygenerovat f-test a na základě výsledku stanovit jaký t-test následně použít (jsou asi tři). Jedná se o to, že když vyjde f-test s nulovým rozdílem - lze pak použít t-test pro shodné rozptyly. Což je logické. Jenže mám před sebou příklad, kdy f-test vyšel 0,81613 a autor poté aplikoval t-test pro shodné rozptyly. Jenže z výsledku je jasné, že rozptyly nevyšly nulové, ale těch 0,81613. Je nějaká hranice, kdy se dá považovat rozptyly za nulové?

ve studijních materiálech o tom moc informací není - myslím k těm testům v excelu. Děkuji za každou radu.

#2 14. 05. 2013 15:27

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Re: F-test a poté T-test (excel)

nějak nerozumím větám "f-test vyšel 0,81613" a "rozptyly nevyšly nulové, ale těch 0,81613"

#3 14. 05. 2013 15:39

Cesnek
Pozice: Antitalent na výpočty
Reputace:   

↑ Stýv:

Na základě f-testu - resp. jeho výsledku rozhoduji o tom, který typ t-testu použiji. f-test vyšel 0,81613 tzn . nějaký rozdíl v rozptylech tam je.
Mám před sebou vypočítaný příklad, ale nerozumím tomu, proč je následně použit t-test pro shodný rozptyl.

Jestli tomu dobře rozumím, f-test tedy nevyšel s nulovým rozdílem a tzn. rozptyly se úplně neshodují. Já nevím, jaká je hranice, kdy se dá použít t-test pro shodný rozptyl.

#4 14. 05. 2013 15:50

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

↑ Cesnek: výsledek testu je "hypotézu zamítáme" nebo "hypotézu nezamítáme". 0,81613 není výsledek testu, to může být testová statistika nebo p-hodnota nebo nevímco ještě

#5 14. 05. 2013 17:05 — Editoval Creatives (14. 05. 2013 17:21)

Creatives
Škola: UP MAT-EKO(09-12, Bc.)
Pozice: Student
Reputace:   26 

Tak jak říká Stýv, ta hranice závisí na stupních volnost (n-1 a m-1) kde n a m je rozsah souboru a také to závisí na zvolené hladině významnosti(alfa) (viz kvantily F-rozdělení). Jestli výsledná statistika(těch 0,8) bude ležet v kritickém oboru(interrvalu), hypotézu o rovnosti rozptylů zamítneš. => nepoužiješ dvouvýběrový t-test, ale použiješ jeden s přibližných t-testů třeba Aspin Welchův(nevím jak je to v excelu a co tam jsou za testy)

Zápatí