Ahoj,
princip této minimalizační metody je mi vcelku jasný. Jedinou věc, nad kterou přemýšlím a nedokážu na ni zatím přijít je ta, na kterými buňkami v tabulce dám pruhy (pruhy x1, x2 a x3)? Rád bych tomu přišel na kloub, protože mi něco říká, že to nemůže být jen tak na kterémkoliv místě.
viz. obrázek
Díky za objasnění!
Ahoj ↑ jirik22:,
pri označovaní jednotlivých políčok priraďujeme každej premennej, resp. jej negácii určité riadky alebo stĺpce; obvykle tak, že dva susedné riadky alebo stĺpce sa líšia zámenou práve jednej premennej za jej negáciu.
↑ jirik22:
na Tvojom obrázku premennej x1 je venovaný druhý riadok; prvý riadok je venovaný jej negácii. Premennej x2 je venovaný druhý a tretí stĺpec; jej negácii prvý a štvrtý stĺpec. Premennej x3 patrí tretí a štvrtý stĺpec; nepatrí jej prvý a druhý stĺpec. Týmto "čiastočným prekrytím" polí pre druhú a tretiu premennú sa dosiahla podmienka, o ktorej píšem v predošlom príspevku a ktorá zabezpečuje, že každému riadku booleovskej tabuľky pre tri premenné odpovedá práve jedno políčko.
Táto vlastnosť sa zachová aj pri inom označení, napríklad keď zameníš x1 a x2 alebo podobne.
↑ jirik22:
či prvý alebo druhý riadok pre premennú x1 je úplne jedno - možno to "krajšie vyzerá" s tým druhým riadkom...:) A tiež zámena premených môže byť ľubovoľná (ale pevná v danej úlohe)...
↑ Arabela:
Děkuji paní doktorko, jsem o trochu chytřejší díky Vám, ale stále cítím, že tam je nějaké zakopané "ale" :) Zkusím se vyspat a znova se na to podívat, pak to třeba pujde. Děkuji Vám.
↑ jirik22:
Ahoj
Na kloub tomu přicházet ani nemusíš, občas stačí týt z toho, co již bylo vymyšleno. Já používám tyhle tabulky jako vzor, je to z knihy Základy automatizace od I. Švarce