Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, nevíte někdo, jestli je velký rozdíl ve studiu fyzikálního inženýrství na FSI VUT a FJFI ČVUT? Neznáte někoho, kdo by po Bc. přešel z FSI na FJFI? Rozhoduju se mezi VŠ a teď bych byl raději v Brně – ale váhám, zda-li to má cenu a jestli není FJFI lepší o víc, než jen trošku.
O fyzikálním inženýrství na VUT mám poněkud horší mínění - základní fyzikální kurzy je učí podle Hallidaye. Ta kniha je imho postačující pro úvodní 2-3 semestry fyziky na technických vysokých školách, aplikovaná fyzika si dle mého názoru zaslouží od počátku sofistikovanější přístup. Pokud se nemýlím (=nejsem hloupě naivní), základní kurzy fyziky na FJFI probíhají podle rozsahem "klasických" učebnic.
Druhou věcí, kterou je dobré zohlednit, je renomé školy. Pokud bys zauvažoval o práci/praxi/PhD/postdoc v zahraničí, je renomé školy přidanou hodnotou i v případě naprosto srovnatelného studia. Z toho pragmatického důvodu je lépe primárně uvažovat o FJFI (ČVUT je dle většiny žebříčků - pokud je vůbec na indexovaném místě - českou vysokou školou č.2).
Ještě jednou věcí je výzkumné zaměření. Pokud nejsi vyhraněný typ, bylo by pro tebe výhodnější se zaměřit spíše na školu se širším záběrem, protože z něj plyne širší výběr smysluplných bakalářských a magisterských diplomových prací. Srovnat můžeš sám na stránkách Ústavu fyzikálního inženýrství FSI VUT a Katedry materiálů a Katedry fyzikální elektroniky FJFI ČVUT (pokud jsem na některá pracoviště zapomněl, omlouvám se).
Já bych na tvém místě volil FJFI.
Tak teoreticky jde spousta věcí (já se např. chci příští rok hlásit na navazujího magistra z matematického ing. na FAV, ač jsem jen lékař a finišuji doktorské studium). Prakticky je ale problém v tom, že ti mohou citelně chybět znalosti, které budou lidé pocházející přímo z jaderky tak nějak mít. Pokud bys k tomu chtěl přistoupit skutečně odpovědně, znamenalo by to pro tebe si porovnat studijní plány a především referenční literaturu (tj. rozsah toho, co by měl student znát) a dohánět průběžným samostudiem.
A co matematika/matematické inženýrství? O to jsem se zajímal taky, ale nevím, jestli bych to dostudoval... víte o tom něco na FSI? Vím, že na FJFI je to taky, a dokonce je to lepší v tom, že si to zvolím až po nějaké době, jenom mě zajímá, jestli někdo třeba na FSI studuje. Co má větší uplatnění? Matematika nebo fyzika? Co je jednodušší si dodělat později?