Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Krasný klidný víkendový večer,
měl bych na vás zde prosbu, jako pracující / studující nemám už zřejmě dost mozkové kapacity na některé požadavky profesorů. Jeden z požadavků viz. níže mi už dva dny dělá zásadní problém, jsem prostě na začátku a nevím vůbec čeho se chytit, je mi jasné, že budu muset dle nějaké rovnice něco dopočítat, ale není mi jasné ani co, ani jak. Prosím o jakékoli nakopnutí, nějakým směrem, nebo návod na nějaké řešení, chtěl bych to hlavně pochopit. Díky.
Kdokoli prosím kdo by věděl, poraďte, už jsem zkoušel i známé, ale všichni mi řekli, že takové schéma ani neviděli. Děkuji mockrát předem !
Shusta.

↑ shusta:
zdraVím...
Ze startu jsou pro nás hlavní údaje V-metru a A-metru.
Rezistorem
protéká proud
- z toho si zjistíme napětí na odporu 
Na druhém rezistoru máme napětí, které nám ukazuje V-metr - tj. 
Zdroj bude dodávat součet těchto napětí, tzn. 
Neznámý odpor zjistíme ze vztahu
- stačí vyjádřit
.
A rozsah výkonu se zjistí ze vzorce
, kde dosadíme hodnoty odporů a proud protékaný obvodem - proud se nijak nedělí, protože dělič není zatížený a odpor měřidla je nejspíše zanedbán.
↑ Kobleezchek:
Děkuji ti hrozně moc za radu, jen ještě jeden dotaz, ať nejsem za vola, můžu stjeným způsobem pokračovat i v těchto dvou příkladech? 
Ještě jednou Ti hrozně moc děkuji, zachránil jsi mne ! Kdybych mohl projevit jakkoli vděk, napiš.

↑ shusta:
U prvního obrázku můžeš pokračovat stejně (údaj V-metru 2 je napětím zdroje,...).
U druhého to jsou jenom dva paralelně zapojené rezistory - nejprve si zjistíš proud na rezistoru s danou hodnotou, pak proud na rezistoru neznámém atd... atd... - hlavní je vědět, že při paralelním spojení je napětí na všech prvcích stejné (ve Tvém případě na obou rezistorech).