Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 05. 2013 22:03

shusta
Zelenáč
Reputace:   

Výkon v SS obvodu

Krasný klidný víkendový večer,
měl bych na vás zde prosbu, jako pracující / studující nemám už zřejmě dost mozkové kapacity na některé požadavky profesorů. Jeden z požadavků viz. níže mi už dva dny dělá zásadní problém, jsem prostě na začátku a nevím vůbec čeho se chytit, je mi jasné, že budu muset dle nějaké rovnice něco dopočítat, ale není mi jasné ani co, ani jak. Prosím o jakékoli nakopnutí, nějakým směrem, nebo návod na nějaké řešení, chtěl bych to hlavně pochopit. Díky.

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2013-05/07316_fyzika.png

Kdokoli prosím kdo by věděl, poraďte, už jsem zkoušel i známé, ale všichni mi řekli, že takové schéma ani neviděli. Děkuji mockrát předem !

Shusta.

#2 18. 05. 2013 22:26 — Editoval Kobleezchek (18. 05. 2013 22:27)

Kobleezchek
Reputace:   17 

Re: Výkon v SS obvodu

↑ shusta:

zdraVím...

Ze startu jsou pro nás hlavní údaje V-metru a A-metru.

Rezistorem $1000\Omega $ protéká proud $9.38mA$ - z toho si zjistíme napětí na odporu $U_{1}=R_{1}\cdot I=1000\cdot 9.38\cdot 10^{-3}=9.38V$

Na druhém rezistoru máme napětí, které nám ukazuje V-metr - tj. $U_{2}=5.62V$

Zdroj bude dodávat součet těchto napětí, tzn. $U_{ZD}=U_{1}+U_{2}=9.38+5.62=15V$

Neznámý odpor zjistíme ze vztahu $U_{2}=U_{ZD}\cdot \frac{R_{2}}{R_{1}+R_{2}}$ - stačí vyjádřit $R_{2}$.

A rozsah výkonu se zjistí ze vzorce $P=R\cdot I^{2}$, kde dosadíme hodnoty odporů a proud protékaný obvodem - proud se nijak nedělí, protože dělič není zatížený a odpor měřidla je nejspíše zanedbán.

„Věci ve skutečnosti nerozumíte, dokud ji nedokážete jednoduchým způsobem vysvětlit.“  A. Einstein

#3 18. 05. 2013 22:33

shusta
Zelenáč
Reputace:   

↑ Kobleezchek:

Děkuji ti hrozně moc za radu, jen ještě jeden dotaz, ať nejsem za vola, můžu stjeným způsobem pokračovat i v těchto dvou příkladech?

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2013-05/09140_Fyzika2.png

Ještě jednou Ti hrozně moc děkuji, zachránil jsi mne ! Kdybych mohl projevit jakkoli vděk, napiš.

#4 18. 05. 2013 22:39 — Editoval Kobleezchek (18. 05. 2013 23:25)

Kobleezchek
Reputace:   17 

↑ shusta:

U prvního obrázku můžeš pokračovat stejně (údaj V-metru 2 je napětím zdroje,...).

U druhého to jsou jenom dva paralelně zapojené rezistory - nejprve si zjistíš proud na rezistoru s danou hodnotou, pak proud na rezistoru neznámém atd... atd... - hlavní je vědět, že při paralelním spojení je napětí na všech prvcích stejné (ve Tvém případě na obou rezistorech).

„Věci ve skutečnosti nerozumíte, dokud ji nedokážete jednoduchým způsobem vysvětlit.“  A. Einstein

Zápatí