Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj ↑ Terez.001:,
rovnici vyhovujú všetky reálne čísla x, pre ktoré platí sin x=0.
Po vydelení rovnice výrazom sin x dostaneme rovnicu, ktorej riešenie uvádza Wolfram Alpha
http://www.wolframalpha.com/input/?i=2c … 3D+-7sin+x
Zdravím v tématu,
↑ Aktivní:
tato nepohledná se dá ještě upravovat pomocí vzorců na poloviční úhel (a na závěr ještě se dá dostat na součinový tvar (pokud jsem to narychlo nezkomolila)), jen ten výsledek není nejhezčí, tak proto se pro jistotu ptám na korektnost zadání.
Právě tento příklad je maturitní, mám to ze svch papírů (školních), můžu ho poslat i na email, ale mám dojem, že tady nejdou vkládat soubory. Kontrolova jsem znovu zadání a je opsán dobře.
↑ Terez.001:
Pokud je to příklad k maturitě, tak tam je určitě nějaká chyba (i ve školních papírech může být chyba).
ALe když už by se to muselo řešit, tak
a) dá se vytknout
, to máš jedno řešení 
dostaneš
b) přes poloviční argument

Tady můžeš vytknout
a zkrátit dvojku takže dostáváš
nebo 
ti žádné nové výsledky nedává (je obsažený v
)
druhou rovnici můžeš nyní vydělit
. Dostaneš
Dále, protože platí 
dostáváš 

Toto se samozřejmě dá algebraicky vyřešit, ale potřebuješ k tomu Cardanovy vzorce.
Zdravím,
↑ zdenek1:
děkuji, také mi tak podobně vyšlo, uznáš, že za pohledné to prohlásit nedá (v mých knihách jsem se podívala, zda není zadání, nebo i v typu "dokažte, že platí" - ale není).
↑ Terez.001:
ne, na e-mail určitě ne :-) Pokud ho máš v podobě obrázku - scan nebo screen z obrazovky, tak ho můžeš vložit jako obrázek (tlačítko pod oknem zprávy), nebo případně i výsledky - i z těch se dá odvodit možný zápis (ale spíš pomůže kontrola u učitele). Děkuji.