Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 05. 2013 14:43

Hana Dušková
Zelenáč
Reputace:   

úloha na % - hokejový zápas

Prosím o vyjádření k úloze ze sborníku testů k přijímačkám na gymnázium, výsledek tam mají:
Skóre Švédsko-Kanada bylo 7:6, švédský brankář chytil 28 střel. (?)

Zadání:
Kanadský hokejový brankář chytil v zápase se Švédskem 34 střel, což bylo 85% všech střel na jeho branku. Švédský brankář chytil jen 80 % všech střel vystřelených na švédskou branku. Přesto Švédsko vyhrálo rozdílem jedné branky. Jaké bylo skóre Švédsko-Kanada? Kolik střel chytil švédský brankář?

Děkuji, Hana

#2 19. 05. 2013 14:53 — Editoval xstudentíkx (19. 05. 2013 14:55)

xstudentíkx
Škola: VŠE
Pozice: student
Reputace:   26 

Re: úloha na % - hokejový zápas

↑ Hana Dušková:

Ahoj

Kanadský brankář........34 střel, což je 85%, takže 100% střel letících na Kanadu bylo 40 (100*34/85).
Švédský brankář......... chytil 80% ze všech střel letících na jejich branku, ale pokud víme, že Švédsko vyhrálo a mělo o jeden gól více, tak pak Švédi dali 7 gólu (Kanada 6 (40 střelených -34 chycených)) a 7 gólů je tedy 20% a pak už není problém zjistit, že brankář chytil 28 střel (20%=7, tak se musí 80% rovnat 7*4).

Snad jsem pomohla :)

#3 19. 05. 2013 15:46

Hana Dušková
Zelenáč
Reputace:   

↑ xstudentíkx:

Děkuji, ale:

Kanadský brankář tedy nechytil 6 gólů, takže Švédi jich dali právě 6, a když vyhráli o jednu branku, pak Švédsko-Kanada 6:5.....
Hana.

#4 19. 05. 2013 18:18

xstudentíkx
Škola: VŠE
Pozice: student
Reputace:   26 

↑ Hana Dušková:

Koukám na to a taky se mi to zdá nějaké divné, já jsem to brala podle toho správného výsledku a na první pohled mi to smysl dávalo.

Čtu to už poněkolikáté a opravdu dává smysl řešení 6:5 a potom by nastala i změna jelikož těch 28 střel v tom mým postupu by musel chytit Kanadský brankář, takže i tak by se můj výsledek neshodoval se "správným" výsledkem a chycených střel by bylo 24. Takže správně nejspíš bude 6:5 pro Švédy a Švédský brankář chytil 20 střel a 5 jich nechytil.

Opravdu zapeklité zadání a přitom ve výpočtech celkem primitivní, mě spíš zmátl ten "správný" výsledek, který správný nebude. Nejspíš to autoři řešili nějak podobně jako já a pak jim tam vzniklo toto.

Velmi se omlouvám a příště doporučuji nepsat "správný" výsledky, jelikož né vždy jsou správný a akorát zmátnou.

#5 19. 05. 2013 19:07

Hana Dušková
Zelenáč
Reputace:   

↑ xstudentíkx:

Tak moc děkuji,
potřebovala jsem poradit, protože se mi ten jejich výsledek nezdál, s pozdravem Hana.

Zápatí