Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 05. 2013 23:30

bejf
Místo: Kolín
Reputace:   55 

Jevy

Ahoj, mám tu příklad, který mi moc hlava nebere, ale jen to asi špatně chápu. Zatím jsem zde na foru na tento příklad nenarazil. Zadání:
Hodíme pravidelným čtyřstěnem, jehož stěny jsou očíslovány 1, 2, 3, 4. Výsledkem hodu je číslo stěny, na níž čtyřstěn leží.
Vyjmenujte všechny jevy, o kterých lze uvažovat. Které z nich nastaly, padlo-li číslo 1?

Ta doplňující otázka, které z nich nastaly, mi je jasná. Všechny, ve kterých padla jednička.

Ovšem všechny jevy, které mohou nastat, jsem si vypsal jen {1},{2},{3},{4}, protože po hodu čtyřstěn bude ležet na jedné z těch čtyř stěn a na žádné jiné.
Jak je možné, že je ve výsledku množina {1,2},{1,3},...atd? To jako čtyřstěn může spadnout na dvě strany naráz? :D

Jak říkám, nejspíš nad tím jen uvažuju špatně. Díky za rady.

• (téma jako vyřešené označil(a) bejf)

#2 19. 05. 2013 23:49

bejf
Místo: Kolín
Reputace:   55 

Re: Jevy

A už jsem na to přišel, stačilo jen nahlédnout zpět do výkladu o jevech a již v pořádku. Tak se omlouvám za téma navíc.

Zápatí