Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Prosím, poraďte s příkladem: Ze všech pravoúhlých trojúhelníků s přeponou 5, vyberte ten, který má maximální obsah.
Tak vím, že pro pravoúhlý trojúhelník platí Pythagorova věta i obsah trojúhelníku, ale nějak se nemůžu pořád dobrat výsledku, pomohl by mi návod krok za krokem. Moc děkuju :)

↑ hermiona_black:
Zdravím,
protože přepona je pět, musí pro délky odvěsen platit vztah
tedy
.
Obsah trojúhelníka je tdy
. Toto je funkce závislosti obsahu na délce odvěsny b. A my hledáme maximum této funkce.

No já mám právě problém s tou derivací, má to vycházet
a mně to vychází
a nějak se mi nedaří najít chybu.

↑ hermiona_black:
Mně to též vychází
.

http://www.mojeskola.cz/Vyuka/Php/Learning/Derivace/ukaz_vysledek.php?tu=28137
No ale tady se to píše takto, právě proto jsem zmatena.

↑ hermiona_black:
Odkaz se mi neotevírá (ale zkopírovaná adresa url ano).
Asi tam mají chybu. Protože zkouškou snadno ověříte, že pravoúhlý trojúhelník se stejnými odvěsnami
nemá přeponu délky 5.

↑ teolog:
Uuff... No děkuju, mám tento příklad mezi maturitními příklady a už jsem se začala bát, že jsem uplně padlá na hlavu :D Moc děkuju za pomoc.
↑ hermiona_black:
I bez derivace je zřejmé, že největší obsah bude mít polovina čtverce sestrojená nad úhlopříčkou o délce 5, neboli případ, kdy ten trojúhelník bude rovnoramenný. A to je tehdy, když