Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, potrebuji pomoct s těmito dvouma úlohama
1) V trojúhelníku ABC označíme středy stran CB a CA písmeny K a L. Víme, že čtyřúhelník ABKL má obvod 10cm a trojúhelník KLC má obvod 6cm. Vypočítejte délku úsečky KL.
2) Na mapě Evropy zhotovené v měřítku 1 : 4 000 000 je vzdálenost mezi Bratislavou a Paříží 28cm. Urči, za jak dlouho (v hodinách a minutách) přeletí tuto vzdálenost letadlo, které letí rychlostí 800 km/h.
Předem děkuji :)
↑ alofokolo:
Nemohu si vůbec vzpomenout na slovní úlohy s poměrem. 1 : 4 000 000 znamená 1 cm....400km?
↑ Brytass:
1cm na mapě =4 000 000 ve skutečnosti (40km)
Dál umíš?
U toho prvního příkladu může být (podle mě) více řešení. : Když si pro úsečky AC a BC zvolím délku 4 cm, tak potom úsečka KL měří 2 cm (spodní strana čtyřúhelníku 4 cm). Kdybych si ale zvolil pro úsečky AC a BC délku 3 cm, tak bude úsečka KL měřit 3 cm (spodní strana čtyřúhelníku 4 cm), a dala by se nalézt i jiná řešení...
↑ Brytass:
28cm na mapě s měřítkem 1 : 4 000 000 je 1120km (40km je 1"dílek" * 28 = 1120km)
↑ Brytass:
Vždyť je to jednoduché :)
Vzdálenost je tedy 1120km a rychlost je 800 km/h. Podle vzorce pro výpočet času z dráhy a rychlosti to určitě dopočítat zvládneš :)
Ale ↑ Brytass:, o té první jsem ale už psal tady ↑ alofokolo: .
Když jsem si zkusil narýsovat ten útvar se stranou trojúhelníku o délce 3 cm, tak se ty úsečky nerozdělily v půlce, takže možné je jen řešení, že má KL 2 cm (tak se protne v půlce).