Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 05. 2013 00:34

meron
Zelenáč
Reputace:   

problém výpočtu polynomů - vícevláknově

přeji dobrý den,
potřeboval bych pomoci se zadáním školního úkolu. Originální zadání: http://forum.matweb.cz/upload3/img/2013-05/87522_Snap076.jpg .

Tedy: Nechť x je neurčité a nechť n je kladné celé číslo. Uvažujme problém výpočtu polynomů $y_{i}  =x^{i}$ pro $1 \le   i \le   n$. Ukažte, jak spočítat všechny $y_{i}$ v O(log n) čase pomocí O (n) operací.

Cílem úlohy je vícevláknovým způsobem vyřešit tento příklad. Pro samotné programování bych zvolil jazyk C#, protože v něm se nejvíce orientuji, jde mi ale především o to, že tak nějak nechápu, co vlastně mám programovat, to zadání úkolu bohužel chápu jen hodně povrchně a potřeboval bych především trošku laicky vysvětlit, o co vlastně jde, jak ten problém uchopit, poradit, jakou technikou se takovýto problém řeší... (mám totiž k dispozici pouze anglická skripta a bohužel z toho nejsem zrovna chytrý).
Takže se samotným naprogramováním bych se snad nějak popral, ale neumím si představit ani teoreticky, jak na to.

děkuji za každou radu

#2 22. 05. 2013 15:42

check_drummer
Reputace:   106 

Re: problém výpočtu polynomů - vícevláknově

↑ meron:
Ahoj, podle mého jde o to, že máš n strojů (nebo k.n strojů pro nějakou konstantu k) a máš spočítat pomocí nich hodnoty yi a to tak, aby každý stroj běžel nejvýše O(log n) času. Stroje si předpokládám mohou vyměňovat informace, mohou sdílet paměť, apod., ale musí doběhnout do uvedeného času. Pokud je Ti něco nejsaného, tak se ptej. Dobře formulovaný dotaz je základ úspěchu. :-)

"Máte úhel beta." "No to nemám."

Zápatí