Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, pomuzete mi nekdo prosim s temito priklady?
1) K 5 ml roztoku močoviny o látkové koncentraci 0,01 mol/l přidáme 20 ml vody. Jaká bude látková koncentrace výsledného roztoku? Vysledek ma byt 0,002 mol/l.
2) Z 30 g 65% HNO3 je třeba připravit 2% kyselinu. Kolik vody budeme potřebovat? Vysledek 945 g.
Dekuji za pomoc.
↑ dodopa:
Jo a dokazal bys mi jeste poradit s timto prikladem? Nevim si rady...
Tuhnutí malty probíhá reakcí hydroxidu vápenatého s oxidem uhličitým. Kolik kg oxidu uhličitého se spotřebuje na 100 kg hydroxidu vápenatého? A_r(Ca)=40. Vysledek ma byt 59,5 kg
Diky
↑ duronx:
Nemáš začo, som rád, že si mal tú snahu dopočítať príklady sám, pretože väčšinou ľudia si nedajú ani len námahu za to máš u mňa reputáciu + ;)
Ak nie sú ďalšie otázky, označ za vyriešenie pre prehľadnosť :)
↑ dodopa:
No vlastne jeden a posledni priklad bych mel, pak uz si dam voraz :)
Při reakci 30 g zinku s kyselinou chlorovodíkovou vznikne x gramů chloridu zinečnatého. Jaká je hodnota x? Počítejte se stoprocentní konverzí reakce. A_r(Zn)=65, A_r(Cl)=35. Vysledek x=62 g.
Nejak se mi nedari na to prijit..
Diky
↑ dodopa:
Neni problem, mne uz asi z celodenniho pocitani hrabe, jen jsem spatne dosazoval, takze uz vse vychazi jak ma. S pravidlem uz pocitam, omlouvam se. Kazdopadne diky a oznacuju tento topic za vyreseny. :)
↑ kat22:
M(Ca(OH)2)=74 g/mol, soucet rel. atomovych hmotnosti Ca (40), O (2*16) a H (2*1).
Dekuji za spolupraci, mejte se :)
↑ mikshe:
Zdravím,
zde se bere molární koncentrace rozpuštěné látky (a koncentraci této látky také hledáme ve výsledném roztoku). Tedy v každém roztoku se uvažuje koncentrace močoviny - ve vodě žádná močovina není, proto ve vzorci
bude
(molární koncentrace močoviny v čisté vodě). V pořádku? Děkuji.